Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps vädjan till Putin om hjälp – under kriget

Donald Trump vill ha smuts på Hunter Biden – och ber Vladimir Putin om hjälp.
Foto: JOHN RAOUX / AP/ TT
Trump tror att Putin är redo att släppa informationen eftersom han ”nu inte längre är ett fan av vårat land”.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hunter Biden anklagas för att ha tagit emot mutor.
Foto: CBS Sunday Morning / TT

Donald Trump vädjar – mitt under pågående invasion av Ukraina – till Vladimir Putin om hjälp.

Han vill att den ryska presidenten lämnar ut ”smuts” om familjen Biden – och särskilt sonen Hunter.

Under presidentvalskampanjen 2016 bad Donald Trump Ryssland att försöka få tag på mejl som raderats från Hillary Clintons mejlserver under hennes tid som utrikesminister i USA. 

– Om ni lyssnar, Ryssland. Jag hoppas att ni har möjlighet att hitta de 30 000 mejl som saknas, sa Donald Trump då. 

Nu ber han om hjälp igen, mitt under den brutala invasionen av Ukraina. Och den här gången vänder han sig direkt till Putin och efterfrågar komprometterande uppgifter om president Joe Bidens son, Hunter Biden. 

”Hon gav honom 3,5 miljoner dollar”

Trump har vid upprepade tillfällen anklagat Hunter Biden för att, via ett företag, ha tagit emot pengar från den nu avlidna Moskvaborgmästaren Jurij Luzjkovs fru Elena Baturina och krävt svar på varför han fick dessa pengar – och tror att Putin nu är redo att svara på frågan eftersom han ”nu inte direkt är ett fan av vårt land”.

– Varför gav Moskvas borgmästares fru familjen Biden 3,5 miljoner dollar? Jag tror att Putin har svaret på det här. Jag tycker att han borde släppa det. Jag tycker att vi borde veta svaret, säger Donald Trump i en intervju med John Solomon, en tidigare kolumnist på the Hill på den yttersta högerkanten.

Solomons arbete där har avslöjats med stora etiska brister – särskilt i samband med en smutskastningskampanj mot USA:s ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitch som senare fick sparken av Donald Trump.

Trumps anklagelser mot Hunter Biden, som även tas upp i en utredning som republikaner i senaten stod bakom, har aldrig bevisats. Enligt anklagelsen ska Baturina år 2014 ha skickat 3,5 miljoner dollar till ett företag som heter Rosemont Seneca Thorton, som republikanerna hävdar att Hunter Biden startat, för ett konsultuppdrag. 

Rosemont Seneca Thorntons ägare har dock inte kunnat spåras – och Hunter Bidens advokater säger att han inte har något ägarintresse där. Hunter Biden startade dock ett investmentbolag vid namn Rosemont Seneca Partners 2009.

https://twitter.com/atrupar/status/1508966584433397766

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.