Enligt Donald Trump, ledare i det republikanska racet, är Belgien en "horror show". "Det här hände på grund av att de har misslyckats med assimileringen." Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGESEnligt Donald Trump, ledare i det republikanska racet, är Belgien en "horror show". "Det här hände på grund av att de har misslyckats med assimileringen." Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Enligt Donald Trump, ledare i det republikanska racet, är Belgien en "horror show". "Det här hände på grund av att de har misslyckats med assimileringen." Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Hans potentiella motståndare i en eventuell kamp om presidentposten, Hillary Clinton, uttryckte sig under tisdagen mer diplomatiskt. "Vi måste arbeta med detta på ett sätt som speglar våra värderingar." Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅNHans potentiella motståndare i en eventuell kamp om presidentposten, Hillary Clinton, uttryckte sig under tisdagen mer diplomatiskt. "Vi måste arbeta med detta på ett sätt som speglar våra värderingar." Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN
Hans potentiella motståndare i en eventuell kamp om presidentposten, Hillary Clinton, uttryckte sig under tisdagen mer diplomatiskt. "Vi måste arbeta med detta på ett sätt som speglar våra värderingar."  Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps utspel efter attackerna i Bryssel

Publicerad

Terrorattentatet i Bryssel har spridit sig bortom Europas gränser.

Samtliga presidentkandidater i USA kommenterade under tisdagen attacken.

Längst gick i vanlig ordning Donald Trump, som upprepade sitt krav om legalisering av skendränkningar och andra tortyrliknande förhörsmetoder.

– Om lagarna kunde utvidgas skulle jag gå betydligt längre än så, säger han till NBC.

Tisdagsmorgonens attacker i Bryssel har skakat det belgiska samhället och siffrorna blir värre ju längre dagen går. Strax efter klockan 18 konstaterades att fler än 30 personer har omkommit och drygt 230 personer har skadats.

Reaktionerna från europeiska ledare har varit starka, och under eftermiddagen kommenterade även flera amerikanska företrädare morgonens händelser.

Samtliga kandidater i de amerikanska primärvalen fördömde attacken, men i övrigt skilde sig retoriken åt en hel del.

Enligt Donald Trump, ledare i det republikanska racet, är Belgien en "horror show".

– Det här hände på grund av att de har misslyckats med assimileringen. De vill inte ha lagarna som vi har, de vill ha sharialagar. Hur mycket av detta ska man behöva ta? säger han till NBC.

Vill tillåta mer tortyr

Han fortsatte att peka på att om man fortsätter att släppa in flera tusen människor kommer det endast att skapa fler problem.

Framför allt pekade han på att amerikanska myndigheter måste kunna få fram information på ett bättre sätt - och enligt Trump finns det sätt på vilka man kan åstadkomma detta.

– Om det var upp till mig att ändra lagarna så skulle skendränkningar vara okej. Om lagarna sedan kunde utvidgas skulle jag gå betydligt längre än så. Vi måste få ut information från de här människorna, och vi måste få det snabbt, säger Trump till NBC.

Hans potentiella motståndare i en eventuell kamp om presidentposten, Hillary Clinton, uttryckte sig under tisdagen mer diplomatiskt.

– Vi måste arbeta med detta på ett sätt som speglar våra värderingar. Däremot behöver vi inte ta till tortyr, även om förhörsledare kommer att behöva mer hjälp, säger hon enligt Reuters.

"Måste kalla fienden vid sitt rätta namn"

Clintons demokratiska motståndare Bernie Sanders lade i sin kommentar tonvikten på att IS måste förgöras, samtidigt som republikanen John Kasich ville se ett ökat samarbete med landets allierade.

Republikanen Ted Cruz, Trumps huvudmotståndare i primärvalen, gick däremot längre och passade på att använda sitt fördömande som ett slagträ i den pågående valkampanjen.

– Radikal islam har startat ett krig mot oss. Under mer än sju år har vi haft en president som vägrar att inse detta. Detta upphör i januari 2017, när jag blir president. Vi kommer att kalla fienden vid sitt rätta namn – radikal islamistisk terrorism. Och vi kommer att besegra dem, säger Cruz i ett uttalande enligt Vox.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag