Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps raseri: Riv upp konstitutionen

Från arkivet: Här tillkännager Trump sin kandidatur inför valet 2024.
Donald Trump går långt i sina uttalanden efter Matt Taibbis twittertråd om Twitter.
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP/ TT

Donald Trump är rasande efter de nya uppgifterna kring Twitters beslut att stoppa länkar om Hunter Biden.

Så rasande att han vill riva upp åtminstone delar av den amerikanska konstitutionen.

På så vis ska valresultatet 2020 kunna upphävas – och han själv bli president igen.

Twitter stoppade länkar till New York Posts avslöjande om Hunter Bidens – presidentens son – laptop under valrörelsen 2020. Twitter tog till långtgående åtgärder för att stoppa spridningen av artikeln, eftersom man inte ansåg att historien var tillräckligt väl underbyggd. Det har varit känt länge. Redan för ett år sedan medgav dåvarande vd:n Jack Dorsey att det var ett misstag och bad om ursäkt. 

I en lång twittertråd på fredagen berättade journalisten Matt Taibbi, som kommit över interna mejlkonversationer, om diskussionerna bakom beslutet.

Ivrigt påhejad av Twitters nya ägare Elon Musk berättar Taibbi om hur högt uppsatta chefer på Twitter, bland annat policychefen Viyaja Gadde, fattade beslutet utan inblandning av Dorsey. Man uppfann också orsaker till att länken skulle stoppas. 

Länkar med nakenbilder och droger

Tråden visar även hur politiska spelare kunde kontakta Twitter och begära moderering av innehåll. Detta gällde såväl demokrater som republikaner, men Taibbi skriver att demokraterna hade fler ingångar i företaget. Exemplet som Taibbi tar upp, där Joe Bidens team ber Twitter ta bort ett antal länkar och Twitter följer uppmaningen, har fått stor spridning. Vid en närmare titt på länkarna i det digitala arkivet visar det sig att länkarna visar bilder på Hunter Biden naken, i sexuella situationer och rökande en crackpipa, skriver sajten The Bulwark. Alltså material som Twitter regelmässigt tar bort.

https://twitter.com/mtaibbi/status/1598827602403160064?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1598827602403160064%7Ctwgr%5E0c94129f4b14ad776622ceb87f73195e33b38c83%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thebulwark.com%2Fno-you-do-not-have-a-constitutional-right-to-post-hunter-bidens-dick-pic-on-twitter%2F

Trots att Taibbis tråd innehöll få nyheter – och att Trumps Vita hus också kontaktade Twitter i modereringsfrågor – har såväl republikanska kommentatorer som Donald Trump själv blivit rejält uppretade. 

Särskilt ex-presidenten, som i ett inlägg på sin egen plattform kräver att lagar och regler – inklusive i konstitutionen – rivs upp så att valet 2020 kan ogiltigförklaras och antingen göras om eller så att ”den riktiga vinnaren” kan tillkännages.

 ”Ett massivt fusk, av den här typen och magnituden, möjliggör att eliminera alla regler, förordningar och paragrafer, även de som finns i konstitutionen. Våra 'grundare' ville inte ha och skulle inte ha överseende med falska och fuskfyllda val”, skriver han.

Både Matt Taibbi och Elon Musk har utlovat uppföljare till det Taibbi kallade ”The Twitter Files”. 

Trumps uttalande.
Foto: Twitter/Truth Social

Trump hånad mitt under talet

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om ex-presidentens comeback.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.