Obduktion visar: George Floyd dog av kvävning

Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg rapporterar från Brooklyn.
Trump kallar guvernörerna svaga efter protesterna.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester i Nebraska på lördagen.
Foto: JUSTIN WAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Indianapolis på söndagen.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
George Floyd.

George Floyds död har lett till våldsamma protester i USA. 

Nu visar en ny obduktion att 46-åringen dog av kvävning – till följd av trycket mot hans nacke och rygg. 

Samtidigt visar den officiella obduktionen att det rör sig om dråp – och att Floyd dog av hjärtstopp. 

– Poliserna var orsaken till George Floyds död, säger familjens advokat Ben Crump enligt CNN. 

George Floyd avled i samband med ett polisingripande i Minneapolis – och händelsen har väckt stor uppmärksamhet. 

En ny obduktionsundersökning, beställd av familjen, visar att George Floyd dog av kvävning till följd av trycket mot hans nacke och rygg, rapporterar ABC News och flera andra medier. Trycket resulterade i att blodtillförseln till hjärnan ströps, enligt rapporten. 

– Poliserna var orsaken till George Floyds död, säger familjens advokat Ben Crump enligt CNN. 

Rapporten slår också fast att det inte fanns några underliggande sjukdomar som kunde orsaka Floyds död. Resultatet gick därmed stick i stäv mot rättsläkarens preliminära obduktion där det slogs fast att George Floyd inte dog av kvävning. 

Men vid midnatt svensk tid presenterades den officiella obduktionsrapporten som drog samma slutsats som den privata: George Floyds död rör sig om dråp. 

Enligt den obduktionen fick 46-åringen en hjärtstopp till följd av trycket mot hans nacke, skriver USA Today. 

Trumps uppmaning: Bli mer aggressiva

Efter George Floyds död har protester brutit ut i USA och i flera städer har det övergått till upplopp med våldsamma konfrontationer med polis.

På måndagskvällen meddelade New Yorks guvernör Andrew Coumo att det från och med 23:00 lokal tid råder utegångsförbud. Under natten kommer 8 000 poliser patrullera gatorna, skriver amerikanska medier. 

Donald Trump har i flera tweets kritiserat guvernörernas hantering av situationen – och kallat de våldsamma demonstranterna för ”ligister”.

Protesterna i USA – detta har hänt

Den 25 maj avled amerikanen George Floyd i Minneapolis. 

46-åringen greps av polis misstänkt för att ha försökt betala med falska sedlar. Fyra poliser skickades till platsen, varav en, Derek Chauvin, satte sitt knä mot George Floyds nacke. 46-åringen vädjade till poliserna och upprepade flera gånger att han inte kunde andas.

Ambulans skickades till platsen och George Floyd fördes till sjukhus. Han avled av sina skador och Derek Chauvin har sedermera gripits. Samtliga fyra poliser har fått sparken.

George Floyds död fick stor uppmärksamhet och i flera stora städer i USA har protester, bland annat organiserat av organisationen ”Black Lives Matter”, ägt rum.
I flera städer har även våldsamma upplopp brutit ut. Affärer har plundrats, byggnader har satts i brand och över 4 000 personer har gripits. 


Nu uppmanar Trump guvernörerna att bli mer aggressiva. Under en telefonkonferens ska den amerikanska presidenten, enligt CNN, ha sagt: 

– Ni måste dominera, annars ser ni ut som en grupp töntar, ni måste gripa och ställa folk inför rätta. 

Trump ska också ha sagt att han vill se människor dömas till tio års fängelse. 

Trump: ”Hela världen skrattar”

Donald Trump menar att de våldsamma upploppen drivs av människor tillhörande den ”radikala vänstern”. Han varnar för att det kan bli ”värre och värre” och säger att de flesta av guvernörerna ”är svaga”. 

– Hela världen skrattar åt att polisstationen i Minneapolis brunnit ned, sa Trump under konferensen. 

Atlantas borgmästare, Keisha Lance Bottoms, har tidigare kritiserat Donald Trumps utspel som hon menar förvärrar situationen 

– Han borde bara sluta prata. Det finns stunder då du bara ska vara tyst och jag önskar att han kunde vara det, har hon tidigare sagt. 

Di:s Frida Wallnor följer oroligheterna i USA efter mordet på George Floyd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.