Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps tystnad
om terrorattacken

Det blev en världsnyhet när Donald Trump antydde att Sverige utsatts för en terrorattack. Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

PALM BEACH, FLORIDA. Det blev en världsnyhet när Donald Trump antydde att Sverige utsatts för en terrorattack.

Nu har det hänt på riktigt – utan en kommentar från den amerikanska presidenten.

De stora amerikanska nyhetskanalerna avbröt under morgonen sina ”breaking news”-sändningar om USA:s attack mot regimen i Syrien – för att snabbt rapportera om Sverige.

Händelsen på Drottninggatan hade sådana uppenbara likheter med terrordåden i Nice, Berlin och London att även de amerikanska medierna genast misstänkte att det rörde sig om en terrorattack.

Utan någon bekräftelse från svenskt håll nämnde flera medier tidigt IS i rapporteringen. New York Post påminde till exempel läsarna om att terrorgruppen 2014 uppmanade sina anhängare att använda sig av just lastbilar för att genomföra attacker.

Här bärgas lastbilen bort från Åhlens. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Donald Trump om Sverige i talet

 

”Kolla vad som hände i går kväll i Sverige”

Även Donald Trumps tidigare uttalande om Sverige uppmärksammades på flera håll i rapporteringen.

Det var i februari som presidenten tycktes referera till en terrorattack som skulle ha hänt i Sverige kvällen innan.

– Vi måste hålla vårt land säkert. Kolla vad som hände i Tyskland. Kolla vad som hände i går kväll i Sverige. De tog emot ett stort antal flyktingar och har problem som de aldrig trodde var möjligt, sa han under ett tal i Florida.

Uttalande väckte stark kritik eftersom inget särskilt hade hänt i Sverige kvällen innan. Presidenten försökte sedan förtydliga vad han menat. Han förklarade att han refererat till ett inslag på Fox News – och sa sedan att han inte talat specifikt om en terrorattack utan exempelvis antalet våldtäkter. Han fortsatte samtidigt att ta upp Sverige som en skräckexempel både på Twitter och i intervjuer.

 

 

 

 

Många av presidentens väljare var i går snabba att slå fast att terrordådet i Stockholm nu visar att Donald Trump hela tiden haft rätt – och att Sverige borde ha lyssnat till hans varningar.

 

LÄS MER: Här är Donald Trumps nya attack mot Sverige på Twitter

 

Nedmejad skylt. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det är inget nytt och Trump varnade alla”

En av hans supportrar skriver på Twitter – ett meddelande som snabbt fick flera hundra delningar:

– Hur kan folk vara ”chockade” och ”ledsna” över lastbilsattacken i Stockholm? Det är inget nytt och Trump varnade alla.

Andra menade att det var orimligt att ge Trump "äran" för att han för spridit falska uppgifter om en attack som aldrig hänt och att han knappast hade sett in i framtiden.

Amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att de fördömer "terroristattacken i hjärtat av Stockholm" och erbjuder Sverige hjälp i utredning:

– Attacker som denna är avsedda att så ett frö av rädsla, men faktum är att de bara stärker vår gemensamma ansträngning att bekämpa terrorismen över världen. USA och Sverige är partner i denna kamp och vi står redo att erbjuda vilken hjälp än Sverige kan tänkas efterfråga, skriver talespersonen Mark Toner i uttalandet enligt NBC.

Presidenten själv valde att inte kommentera händelsen. Trots att Trump tidigare har uttryckt sådan oro för landet. Och trots att han efter den liknande terrorattacken i London ringde Storbritanniens premiärminister Theresa May för att uttrycka sina kondoleanser.

– Hon är stark och klarar sig väldigt bra, skrev han på Twitter efter samtalet.

Även efter terrorattacken i Berlin gick den då blivande presidenten ut hårt och sa att dådet var en ”attack på mänskligheten”.

Men i går var det ovanligt tyst från presidentens sida. Nyheten nådde USA under morgonen – bara timmar efter att USA genomfört sin första militära attack riktad mot den syriska regimen som ett svar på kemgasattacken.

 

LÄS MER: Fem uttalanden som Donald Trump gjort om Sverige

 

Befann sig på privatklubben

Donald Trump befann sig dessutom på sin privatklubb Mar-A-Lago i Palm beach, Florida, tillsammans med Kinas president Xi Jinping för ett viktigt möte om bland annat Nordkoreas kärnvapen och den infekterade handelsfrågan.

I den brännande solen utanför Mar-A-Lago väntade medier från hela världen, inklusive flera europeiska journalister. Vid 11.30-tiden på förmiddagen amerikansk tid – drygt 2,5 timme efter larmet till polisen i Stockholm – gjorde presidenterna ett kort uttalande.

– Jag vill bara säga att det har varit väldigt intressant att vara med president Xi och alla hans företrädare. Jag tycker att vi har gjort enastående framsteg i vår relation till Kina, sa president Trump.

Han sa också att relationen mellan honom och president Xi nu var ”fantastisk” och att de såg fram emot att träffas många gånger i framtiden.

 

Under kvällen retweetade Trump en film från hans dotter Ivanka Trump som visar hans barnbarn när de sjunger för det kinesiska presidentparet.

– Så stolt över Arabella och Joseph för deras framträdande.

 

 

 

 

Under dagen lade Vita huset också ut ett förinspelat veckobrev från presidenten men inte heller där nämndes Sverige.

– Vi vet inget om något eventuell kommentar, var beskedet från Vita husets pressavdelning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!