Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps tillstånd mörkades: ”Hade farligt låg syrenivå”

Donald Trump på väg in i helikoptern till sjukhuset – utan portföljen.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Trumps tillstånd var värre än vad han erkänt.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT

Donald Trump var betydligt sjukare i covid-19 än vad han erkände.

Trots läkarnas larm om hans kritiska tillstånd vägrade den dåvarande presidenten att flygas till sjukhuset.

Först när stabschefen Mark Meadows varnade för att han skulle behöva lyftas ut på bår följde han med frivilligt.

Nu berättar Meadows om den dramatiska dagen i Vita huset.

Natten till den andra oktober förra året gick dåvarande president Donald Trump ut med att han testat positivt för covid-19. Bara några timmar senare hade syrenivån i hans blod sjunkit till extremt låga nivåer.

Det berättar stabschefen Mark Mewadows i sin nya bok ”The Chief’s Chief”.

”Den morgonen förde Dr Conley mig åt sidan och gav mig dåliga nyheter. Även om presidentens tillstånd förbättrats något under natten hade hans syrenivå rasat till omkring 86 procent och riskerade att sjunka ytterligare, en farligt låg nivå för någon i hans ålder”, skriver Meadows i boken, enligt NY Times

En frisk person har vanligtvis en syrenivå på mellan 95 och 98 procent. 

Ville inte följa med till sjukhus

Läkarna som vårdade Trump i Vita huset ansåg att läget var så kritiskt att de inte trodde att de skulle kunna ta hand om honom på ett fullgott sätt, utan att föra honom till sjukhus. 

Mark Meadows var den som skulle försöka förmå Trump att följa med till sjukhuset. Oroad för att presidenten inte skulle vilja visa sig svag gick ha in till det privata residenset.

Han möttes av en president i T-shirt, sittandes i sängen med rödsprängda ögon och håret stående åt alla håll. I övrigt såg han frisk ut. Han talade i telefon och försökte jobba. Han ville inte alls följa med till sjukhuset.

”Det är bättre att du promenerar ut härifrån på egen hand i dag än att vi behöver få ut dig på en bår om två dagar”, sa Meadows enligt boken. 

Orkade inte bära sin egen portfölj

Trump gav med sig. Och på väg ut till helikoptern hade han blivit så svag att han inte orkade bära sin egen portfölj.

”Han tittade på mig, nästan förvånad att han hade behövt ställa ned den. 'Jag är ledsen' sa han. 'Jag klarar bara inte av att bära ut den'”, sa Trump enligt Meadows.

Trumps tillstånd fortsatte sedan att vara kritiskt under en tid. Den experimentella antikroppsbehandlingen uppgavs fungera men syrenivån var fortsatt låg.

”Att döma av detaljerna jag fick, så förberedde sig personalen på sjukhuset för en lång vistelse – veckor, kanske längre.”

Så blev det inte. Bara några dagar senare var Trump tillbaka i Vita huset. 

Skräckfilmshånen mot Trump efter kusliga klippet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.