Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps tidigare läkare har dött: ”Engagerad make”

Harold Bornstein dog i fredags förra veckan, enligt en dödsruna som publicerats i New York Times.
Foto: CNN / SKÄRMDUMP
När Donald Trump valdes lät han formulera ett läkarintyg om att han skulle bli den friskaste presidenten som någonsin valts, enligt hans personliga läkare Harold Bernstein som undertecknade intyget. Bornstein har nu dött.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trumps tidigare läkare Harold Bornstein har dött vid 73 års ålder, rapporterar CNN

Läkaren vann berömmelse då han skrev under ett läkarintyg om att Trump ”kommer bli den mest hälsosamme individen som någonsin valts till presidentposten”. 

Trump stod själv för formuleringarna, enligt Bornstein. 

Harold Bornstein avled i fredags förra veckan enligt en dödsruna som publicerats i New York Times under torsdagen, rapporterar CNN. 

I runan nämns inget om dödsorsak eller var läkaren dog. 

Donald Trumps hälsa hyllades i intyget

”En engagerad make och älskande far, Dr. Bornstein överlevs av sin fru, Melissa (Brown)” står det i runan som sedan nämner Bornsteins dotter och söner. 

Efter att president Donald Trump valdes 2016 fick hans personlige läkare Bornstein uppgiften att utföra en läkarkontroll på Trump, som då var den äldsta mannen någonsin att väljas till ämbetet. 

Formuleringarna i intyget gjorde honom berömd, eller ökänd, och meningarna påminde mer om Donald Trumps språkbruk än torr läkarprosa. 

Harold Bornstein: ”Han dikterade hela intyget”

Det stod bland annat att presidenten ”kommer bli den mest hälsosamme individen som någonsin valts till presidentposten”. Det stod även att ”hans styrka och fysiska uthållighet är förbluffande excellent” och ”faktiskt, hans blodtryck och laboratorieresultat var förbluffande excellent”. 

Donald Trump var vid tillfället 70 år fyllda och hans enda motionsform var golf. 

Nästan ett år senare, i maj 2018, sa Bornstein till CNN:

– Han dikterade hela intyget. Jag skrev inte det där intyget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.