Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora bakslaget för Donald Trumps svärson

Jared Kushner. Foto: JASON SZENES / EPA / TT
Donald Trump. Foto: POOL/ABACA/STELLA PICTURES
Vita huset. Foto: TING SHEN / XINHUA/AVALON.RED

Donald Trumps svärson har nedgraderats i säkerhetsgrader.

Därmed förlorar Jared Kushner tillgång till hemligstämplat material i Vita huset, skriver Politico

Kushner är en av presidentens högsta rådgivare, men kommer nu inte ha samma tillgång till de känsliga dokument som han haft tidigare.

Jared Kushner är gift med Donald Trumps dotter Ivanka Trump. Han är en av presidentens närmaste rådgivare. 

Nu har hans säkerhetsnivå sänkts, och han kommer inte att kunna se många av de känsliga dokument som han tidigare hade fri tillgång till, skriver Politico.

 

LÄS MER: Uppdraget: Få Donald Trump omvald 2020 

 

Det är inte bara svärsonen som har blivit nedgraderad. Alla som jobbar som assistenter inom Vita huset och har haft den högsta nivån av säkerhetstillgångar har fått sänkt grad. De går från den topphemliga nivån till den hemliga nivån. 

De är alla personer som inte haft permanenta säkerhetsbeslut, utan bara tillfällig tillgång utan att ha blivit ordentligt prövade.

Personalchefen skrev inte under

Medarbetarna fick i fredags ett meddelande om den sänkta nivån. John Kelly, som är personalchef, hade inte skrivit under det. En av anledningarna till beslutet är den skandal kring information som läckt om den tidigare personalsekreteraren i Vita huset, Rob Porter.

 

LÄS MER: Trump inför nya sanktioner mot Nordkorea

 

Denna skandal avslöjade att ett dussin assistenter i Vita huset inte hade fått sina permanenta säkerhetstillstånd men ändå hade tillgång till några av USA:s största hemligheter.

Donald Trump kan ge Kushner ett permanent tillstånd. Men presidenten sade i fredags, samma dag som meddelandet gick ut, att han överlåter det beslutet till personalchefen.