Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps svärdotter Lara en nyckelspelare i kampanjen

Donald Trumps svärdotter är ett av presidents toppnamn i kampanjen inför valet 2020. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lara Trump träffade Eric Trump i New York och paret gifte sig på Trumps stora egendom Mar-a-lago i Florida. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lara Trump menar att det inte är konstigt att familjen får ta stor plats kring Donald Trump eftersom familjemedlemmarna oftast är de enda presidenten kan lita på. Foto: CALLAHAN - ACE PICTURES/REX / CALLAHAN - ACE PICTURES/REX/IBL REX FEATURES [DOWN

WASHINGTON DC. Presidentens svärdotter har tagit täten i Donald Trumps 2020-kampanj. 

I flera intervjuer har Lara Trump, 36, räknat ut de demokratiska kandidaterna – och varnat: 

– Ni kommer inte att slå Donald Trump.  

Inför presidentvalet i USA 2016 spelade Donald Trumps familjemedlemmar en viktig roll för att få honom vald till USA:s president. Fyra år senare är det redan tydligt att hans närmaste kommer att synas lika mycket inför valet 2020. 

På torsdag håller Donald Trump sitt andra kampanjmöte i år när han möter väljare i Grand Rapids i delstaten Michigan. 

En av arkitekterna bakom är presidentens svärdotter Lara Trump, gift med Eric Trump, 35. 

Syns i tv-intervjuer

Hon syns allt oftare i intervjuer och talar om varför svärfadern ska bli återvald 2020, men framför allt varför väljarna inte ska låta sig lockas av de demokratiska kandidaterna. 

– När man tittar på fältet så är dessa personer generellt sett väldigt, väldigt åt vänster. Vi ser människor som ställt upp med i vissa fall en ganska socialistisk eller helt socialistisk plattform. Det är inte något jag tror att vanliga människor kan ställa sig bakom, sa hon i en intervju med Fox News i början av mars. 

Hon sa också att det var tydligt att det inom Demokraterna fortfarande fanns ilska över att deras kandidat inte vann 2016. 

I andra intervjuer har hon uppmanat Demokraternas kandidater att redan nu ge upp eftersom deras försök kommer att vara lönlösa. 

– Jag förstår faktiskt inte varför det är så många som har gett sig in i kampen på den demokratiska sidan. Jag vill hela tiden säga, vänta till 2024. Vänta till dess att han är borta. Ni kommer inte att slå Donald Trump, säger hon till brittiska Sky News. 

– Det kommer att vara så dumt för folk att spendera sina pengar, att slösa sina pengar och tid och kraft just nu, på att försöka utmana honom. 

”Skrämmer många människor”

Hon fortsätter med att utveckla sina tankar kring att de politiska motståndarna dragits allt mer åt vänster. 

– Det här landet byggdes inte för att styras på det sättet, att fungera på det sättet. Det är tänkt att vara ett fritt marknadsdrivet land. När man talar om att införa något som socialism tror jag att det skrämmer många människor och jag tror att det kommer att uppmuntra många att rösta emot något sådant. 

Lara Trump, som har en son tillsammans med maken Eric, växte upp som Lara Yunaska i kuststaden Wilmington i North Carolina. På den tiden var hon mer intresserad av sport än politik och hade planerat att bli sportjournalist. 

I stället startade hon karriären med ett eget tårtbageri efter att ha tagit en examen vid French Culinary Institute i New York. 

2015 hade hon påbörjat en karriär inom lokal-tv men när presidentvalskampanjen kom in i ett mer kritiskt läge tog hon ledigt för att ansluta till resten av Trump-kampanjen. 

Hon återvände aldrig till journalistiken utan inledde redan i början av 2017 arbetet med att hålla kampanjen levande. Hennes svärfar registrerade dokumenten för att kunna bli återvald 2020 redan första dagen som president. 

– Hon bestämde sig bara för att stanna och hålla tåget i rullning, hålla i gång insamlingarna och fortsätta sprida budskapet, har presidentens rådgivare Kellyanne Conway sagt enligt Miami Herald.

Trump vill ha lojalitet

Lara Trump är redan ett av de främsta namnen i kampanjen inför 2020 och har tillåtits ta stor plats, precis som presidentens dotter Ivanka och maken Jared Kushner gjort i administrationen. 

Enligt källor till nyhetsbyrån AP har Donald Trump lagt stor vikt på lojalitet när han tillsatt viktiga medarbetare i den kommande kampanjen efter att ha känt sig sviken av flera tidigare. 

Lara Trump säger själv att det inte borde vara ett problem att en president låter familjemedlemmar ta så stor plats – tvärtom. 

– Om man har några som Jared och Ivanka som är otroligt smarta människor som gör saker som stöttar presidenten och hans agenda för landet… de gör inte detta för sig själva eller för honom. 

– Jag tycker inte att det borde vara något problem att ha familjemedlemmar där. I stället kan familjemedlemmar i bland vara de enda personer du vet att du verkligen kan lita på i vissa stunder, säger Lara Trump till Sky News. 

 

Andra viktiga personer i kampanjen

Brad Parscale

Arbetade som digital rådgivare under förra kampanjen och anses ha fått toppjobbet som kampanjchef för att ha varit lojal med presidenten. Han har länge varit en god vän till Jared Kushner och Trump-familjen. 2011 arbetade han med webbdesign för Trump Organization. Parscale har varit relativt okänd i politiska kretsar innan han började arbeta för Trumpkampanjen 2016.

 

Michael Glassner

Var tidigare vice kampanjchef och ledde kampanjkommittén från 2017. Han utsågs nyligen till chef för kampanjverksamheten. Har tillsammans med Lara Trump ansvarat för insamlingar och för att planera de första stora kampanjmötena. Glassner har tidigare arbetat med senatorn Bob Doles presidentkampanjer 1988 och 1996 samt varit rådgivare åt Alaska-guvernören Sarah Palin. 

 

Chris Carr

har lång bakgrund i republikanska kretsar och fick jobbet som politisk chef för kampanjen redan innan mellanårsvalet 2018. Han var tidigare chef för Republikanernas nationella kommitté och ansvarade under valet 2016 för att få rätt väljare att rösta på Trump. Har även varit vice chef för hotellkedjan Wynn Resorts och ansvarat för bolagets kontakter med Vita huset.