Donald Trump vann det första primärvalet i USA. Foto: Polaris/Keiko HiromiDonald Trump vann det första primärvalet i USA. Foto: Polaris/Keiko Hiromi
Donald Trump vann det första primärvalet i USA. Foto: Polaris/Keiko Hiromi
Nu är han definitivt med i matchen. Foto: AP/David GoldmanNu är han definitivt med i matchen. Foto: AP/David Goldman
Nu är han definitivt med i matchen. Foto: AP/David Goldman

Trumps storslam i New Hampshire

Publicerad

CONCORD. Donald Trump är en vinnare, säger han.

Han levde upp till det i New Hampshire i natt.

Han vann det första primärvalet i USA.

Så nu är han definitivt med i matchen.

New Hampshire har sedan decennier varit den första amerikanska delstaten som håller primärval. Den som vinner här har genom historien haft en god chans att vinna även nomineringen.

Det var vad Mitt Romney gjorde 2012 på den republikanska sidan och John McCain gjorde 2008.

Och vinnare år 2016 blev Donald Trump, fastighetsmiljardären och tv-kändisen som lockar röster just därför att han inte är politiker och ”säger som det är”.

Hela 50 procent av de republikanska väljarna i New Hampshire sa i en vallokalsundersökning för CNN att det känner sig ”förrådda av det republikanska partiet”. Det har gynnat en outsider, en icke-politiker som Donald Trump.

Donald Trump hade haft en klar ledning i alla mätningar, men det fanns ändå en osäkerhet om han verkligen också skulle locka sina supportrar till vallokalerna.

"Ni startade detta"

Nå, han skingrade det tvivlet med råge i natt. Han fick runt 35 procent av rösterna och låg närmare 20 procentenheter före tvåan, överraskningen John Kasich.

Och det var en mycket glad Donald Trump som tillsammans med familjen höll sitt segertal i natt.

– Vi kommer inte att glömma er! lovade han New Hampshire-väljarna.

– Det var ni som startade detta. Kom ihåg det, det var ni som startade det!

Varken Donald Trump eller de andra republikanerna har hittills brytt sig särskilt mycket om demokraten Bernie Sanders. Trump gratulerade honom till segern i natt, men fortsatte sedan.

– Jag hörde en del av Bernies tal. Han vill skänka bort vårt land! Vi kommer inte att låta det hända!

Men det fanns faktiskt en del paralleller i deras tal. Även Donald Trump gör en poäng av att han inte behöver stöd från Wall Street och lobbyister. Han betalar sin egen kampanj.

– Alla dessa pengar som strömmar in för politiska reklamfilmer. Detta är specialintressen, lobbyister. De har inte landets bästa för ögonen.

Väntat men betydelsefullt

Det säger sig däremot Donald Trump ha. Och han ska förvandla USA till en vinnande nation igen, lovade han i natt på sitt eget speciella vis.

– Vi ska göra något så bra och så snabbt att världen kommer att respektera oss igen. Tro mig!

Donald Trumps valslogan är att han ska göra USA till en stor nation igen, ”Make America great again”. Han gick ännu längre i natt.

– Vi ska göra landet så starkt. Vi vinner inte längre. Vi vinner inte i handel, vi kan inte besegra IS. Men vi ska göra America så stort igen. Kanske större än någonsin.

- Tack New Hampshire! Vi reser nu till South Carolina.

Även om Donald Trumps seger i New Hampshire var väntad, så så är den förstås mycket betydelsefull.

Vi talar om en kandidat som saknar all tidigare erfarenhet av politiska kampanjer. Han har brutit mot många oskrivna regler och det verkar fungera alldeles utmärkt för honom.

Trump kom på en andra plats i förra veckan i Iowa, men fick faktiskt även där fler republikanska röster än någon kandidat tidigare fått, med undantag för Iowa-segraren Ted Cruz.

Racet om andraplatsen

Cruz var alltid chanslös i New Hampshire. Här finns inte tillräckligt med djupt konservativa väljare, den väljargrupp han är starkast bland. Men han kom trea och är definitivt med i den fortsatta fighten.

En viktig del av slaget om New Hampshire har stått mellan de fyra kandidater som alla gillas av partietablissemanget och hoppas bli den som framåt våren kämpar mot Trump och antagligen också Cruz.

Det är Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich och Chris Christie. Partiledningen hade hoppats att en av dem - Rubio låg bäst till - skulle dra från i New Hampshire och att de andra snart skulle ge upp.

Men Rubio hade en katastrofal tv-debatt i lördags och det stod honom dyrt.

– Detta är mitt fel, sa Rubio i natt. Jag skötte mig inte bra i tv-debatten, men jag lovar att det inte ska hända igen!

Kasich en överraskning

Det blev i stället Ohios guvernör John Kasich som tog silverplatsen i New Hampshire. Det blev den stora överraskningen.

Han har satsat det mesta av sin tid på New Hampshire och genomfört över 100 Town Hall-möten med väljare.

– Medierna frågade mig hur jag skulle klara av detta, och jag sa att jag har en försäkringspolicy. Och det är ni! sa Kasich i sitt tal.

– Det är något som pågår. Det finns en magi över den här kampanjen.

Även Jeb Bush verkade när detta skrivs komma före Marco Rubio, och det är en viktig seger för honom. Jeb Bush har pengar att fortsätta kämpa ett bra tag till och New Hampshire har blåst lite liv i hans kampanj.

Detta är dock ett resultat som lär får många i partitoppen att slita sitt hår i förtvivlan. Ju snabbare en stark mittkandidat kan växa fram, desto större chans anses denne ha mot framför allt Trump.

Mycket tyder nu på att de i stället kommer att fortsätta kämpa mot varandra i South Carolina, den första delstaten i den amerikanska södern som håller primärval.

Den som tjänar mest på det är Donald Trump. Så New Hampshire blev på alla sätt och vis goda nyheter för ”The Donald”. Mycket goda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag