Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mitt Romneys reaktion på rapporten: ”Jag blir äcklad”

Donald Trump kan fortfarande ställas inför rätta – om han förlorar valet 2020. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump var på glatt humör i samband med att rapporten i går släpptes till offentligheten. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Justitieministern William Barr menar att det inte finns tillräckliga bevis för att utreda Donald Trump. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Senatorn Elizabeth Warren vill att Donald Trump ställs inför riksrätt. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mitt Romney. Foto: AUDE GUERRUCCI / SIPA USA STELLA PICTURES

Donald Trump kan fortfarande ställas inför rätta – om han förlorar valet 2020.

Enligt justitiedepartementens riktlinjer kan en president som lämnat sitt ämbete åtalas – men preskriptionstiden för misstanken om förhindrande av rättvisa löper ut om fem år. 

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren gick på fredagen ut och bad USA:s kongress om att ställa Trump inför riksrätt.

Kritiken mot Trump kommer även från egna led – bland annat från den republikanske senatorn Mitt Romney. 

Elizabeth Warren, som tidigare meddelat att hon tänker ställa upp i valet till Demokraternas presidentvalskandidat, skrev på Twitter att kongressens underhus bör starta processen för att dra Donald Trump inför riksrätt.

– Muellers rapport visar på att en fientlig utländsk regering attackerade vårt val år 2016 för att hjälpa Donald Trump, och Donald Trump välkomnade den hjälpen, skriver hon.

– Mueller la det nästa steget i kongressens händer: 'Kongressen har befogenheten att stoppa en presidents korrupta användande av hans makt så att den kan skydda integriteten av utdelningen av rättvisa'. Den korrekta processen för att utöva den befogenheten är riksrätt.

https://twitter.com/ewarren/status/1119331293467152384

Mitt Romney: ”Jag blir äcklad”

Även före detta presidentkandidaten Mitt Romney, som ställdes mot Barack Obama i valet 2012, uttryckte sin avsky.

– Jag blir äcklad av den utsträckning och genomtränglighet personer med de högsta positionerna i landet, inklusive presidenten, har varit oärliga och vilseledande, skrev han i ett uttalande som publicerades på Twitter.

– Jag är också chockerad över att, bland annat, medborgare som arbetade i en kampanj för presidenten välkomnade hjälp från Ryssland - inklusive information som hade blivit illegalt inhämtad, att ingen av dem handlade och informerade amerikansk polis och rättsystem, och att kampanjens ordförande aktivt promotade ryska intressen i Ukraina.

– Att läsa rapporten är en nyktrande insikt i hur långt vi har glidit i från vårt lands grundares aspirationer och principer. 

https://twitter.com/SenatorRomney/status/1119322471105216512

Efter att tidigare ha avfärdat Muellers rapport som en ”bluff”, tog USA:s president återigen till orda - på Twitter förstås.

– Jag gick aldrig med på att vittna, skrev Donald Trump.

– Det här var en olagligt påbörjad bluff, som aldrig skulle ha skett. Ett stort, fett slöseri med tid, energi och pengar - 30 miljoner dollar för att vara exakt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1119341792460247040

Trump försökte sparka Mueller

På skärtorsdagen fick till slut offentligheten ta del av en maskad version av Robert Muellers Rysslandutredning. 

Där framgick bland annat att Donald Trump försökte ta kontroll över Rysslandutredningen och sparka den särskilde åklagaren Robert Mueller.

När Donald Trump fick beskedet om vem som skulle leda utredningen, svarade han enligt Muellerrapporten: 

– Herregud. Detta är fruktansvärt. Detta är slutet på mitt presidentskap, jag är körd. 

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, och representanthusets talman, Nancy Pelosi, har båda sagt att rapporten skiljer sig avsevärt från justitieminister William Barrs uttalanden och sammanfattning. 

Donald Trumps skräck – riskerar åtal om han inte väljs om

William Barr menar att det inte finns tillräckliga bevis för att utreda president Donald Trump för förhindrande av rättvisa. 

Enligt justitiedepartementets riktlinjer går det heller inte att åtala en sittande president – däremot en president vars mandatperiod löpt ut. 

– I rapporten skriver också Mueller om reglerna som gör det möjligt att åtala en president när presidenten lämnar sitt ämbete, säger den tidigare åklagaren Preet Bharara i CNN, enligt SR. 

Det innebär att Donald Trump riskerar åtal efter att han lämnar Vita huset – förutsatt att han förlorar valet 2020. Preskriptionstiden löper nämligen ut efter fem år – alltså innan en eventuell andra mandatperiod skulle vara till ända. 

Donald Trumps attack mot Muellerrapporten

Donald Trump var på glatt humör när han i samma stund som rapporten släpptes till offentligheten gick upp på scenen för att hedra krigsveteraner. 

– Jag har en bra dag i dag. Ingen maskopi, ingen förhindran av rättvisa, sade Donald Trump i sitt tal. 

Men på långfredagen har presidenten gått till ny attack mot Robert Muellers utredning som han kallar för ”galen”. Presidenten menar att uttalanden i rapporten är ”totalt skitsnack”. 

”Det här var en olaglig bluff som aldrig borde ha inträffat”, skriver Donald Trump på Twitter. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1119207303700471809https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1119211274712375297