Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps skräckvälde – på lyxresorten i Florida

Melania och Donald Trump anländer med Air Force One i Florida.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trump köpte Mar-a-Lago redan 1985.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lyxresorten har 58 sovrum och 33 badrum.

När det stormar i politiken flyr Donald Trump gärna till sin lyxresort Mar-a-Lago i Florida.

Nu avslöjar en ny bok presidentens skräckvälde i ”vinter-Vita huset”.

Donald Trump köpte lyxresorten Mar-a-Lago redan 1985 för motsvarande runt 90 miljoner kronor. Egendomen är en av Floridas största och är belägen i fashionabla Palm Beach.

I en ny bok baserad på intervjuer med ett flertal personer knutna till klubben skriver författaren Laurence Leamer att Mar-a-Lago – även kallat ”vinter-Vita huset” – är en nyckel till att förstå sig på presidenten. 

Trump vek sig inte för motståndet från societeten i Palm Beach när han bestämde sig för att bygga om lyxvillan med 58 sovrum och 33 badrum. I boken dras paralleller till hans ”underdog”-mentalitet under den framgångsrika presidentkampanjen, skriver magasinet People.

Trumps skräckvälde på Mar-a-Lago

Enligt boken var kampen mot societeten i Palm Beach något sällan skådat – med bråk, skrik och juridiska tvister: ”Han utmanade människorna på den här lugna, tillrättalagda platsen, där man vanligtvis går till stadshuset med hatten i handen. Han stod upp mot dem och backade inte, oavsett vad. Det var precis som när han blev president.”

Trump vann både vänner och fiender – folk hatade eller älskade honom i Palm Beach, enligt boken. Under åren som president har Florida varit en tillflyktsort där Trumps rutin ser likadan ut vid varje besök: Golf, möten och middagar med den exklusiva klubbens medlemmar. 

Presidenten föredrar dock att äta hemma med sin privata kock framför att gå på restaurang. Under åren har han också hamnat i konflikt med sina kockar – efter missnöje med maten. 


Donald Trump lämnar Mar-a-Lago i sin helikopter.
Foto: TIA DUFOUR / WHITE HOUSE / POLARIS/IBL POLARIS

Skällde ut kockarna

En ung kock ska ha försökt imponera på Trump med en Kobebiff. Det exklusiva, japanska köttet är känt för att vara mört och saftigt – men presidenten föredrar sina biffar genomstekta. Enligt boken ska Donald Trump utbrustit ”vad i helvete är det här? Ge mig en ordentlig biff”. Det var sista gången en Kobebiff serverades på Mar-a-Lago.

En annan gång avskedade Trump en kock eftersom han inte tyckte om hans caesarsallad. Några månader efter att kocken hade anställts kom Trump in i köket och ”svor som en lastbilschaufför”, skriver Leamer i boken:

”Han kom in i köket och bara smällde av. Han skrek och gapade och sa 'du och din jävla sallad. Jag ska visa dig hur man gör en caesarsallad'.”

Kocken sparkades och fick några dagar senare anställning hos sångerskan Céline Dion, där han arbetade i två år – och lagade vad de kallade ”Trumps sallad”, skriver People.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.