Donald Trump Foto: Gene J. Puskar / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump Foto: Gene J. Puskar / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Foto: Gene J. Puskar / AP TT NYHETSBYRÅN
John Kasich Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅNJohn Kasich Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN
John Kasich Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN
Marco Rubio. Foto: Paul Sancya / AP TT NYHETSBYRÅNMarco Rubio. Foto: Paul Sancya / AP TT NYHETSBYRÅN
Marco Rubio. Foto: Paul Sancya / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps segertåg fortsatte i natt

Publicerad

MIAMI. Donald Trump fortsatte sitt segertåg i södern i natt och vann en storseger i Florida.

Hillary Clinton gjorde detsamma.

Och Marco Rubio gav upp sin dröm om Vita huset år 2016.

Det var Florida som var det största priset på både den republikanska och den demokratiska sidan i går när det hölls primärval i fem amerikanska delstater. Förutom Florida så gick även North Carolina, Ohio, Illinois och Missouri till val.

Men Florida är även inför höstens presidentval en av nyckeldelstaterna, en delstat som kan avgöra valet.

Och Floridaborna visade i natt vilka de vill ska vinna nomineringen. Och det blev inte hemmasonen Marco Rubio för republikanerna.

Det blev i stället Donald Trump. Precis som mätningarna förutspått. Ja, han krossade Rubio.

Rubio: "Jag är fortfarande optimist"

Och den unge senatorn, han är bara 44 år, drog omedelbart sin slutsats.

– Detta var inte året för mitt optimistiska budskap för framtiden, men jag är fortfarande optimist, sa Rubio i natt.

– Det var inte Guds plan att jag skulle bli president 2016 och i dag ställer jag in min kampanj.

Möttes av burop

Marco Rubio möttes av burop när han gratulerade Donald Trump till segern, men han tystade ner sina anhängare och sa att det är väljarna som bestämmer i en republik.

Rubio har angripit Trump hårt i sina tal den senaste tiden, och fortsatte att varna i natt för en kampanj utnyttjar folks rädsla.

– Jag valde en annan väg och jag är stolt över det, sa Rubio.

Donald Trump hade hoppats att slå ut både Marco Rubio och John Kasich i natt. Han lyckades med det första och erövrade Floridas alla 99 delegater.

Och han var förstås mycket nöjd i natt. Han började även tala om vikten av att samla de republikanska krafterna och sa att han talat med senatsledaren Mitch McConnell.

– Vi måste ena partiet. VI har något som händer i det republikanska partiet till den största storyn i världen.

– Oberoende väljare kommer till vallokalerna. Personer som aldrig röstat förr kommer och röstar för första gången. Vi har en fantastisk möjlighet här.

Trump vann även North Carolina och Illinois i natt, och hade en knapp ledning i Missouri.

Men guvernör Kasich försvarade sig på hemmaplan i Ohio och tog hem alla den delstatens delegater. Kasich är nu den som står det republikanska partietablissemanget närmast, men har alltså bara lyckats vinna en delstat. Och det är den han själv är guvernör i!

Trump har utmanat och besegrat etablissemanget detta valår. Han behöver 1237 delegater för att vinna nomineringen. Vägen dit blir lite längre nu eftersom han inte vann Ohio, men han har fortfarande en mycket god chans att nå i mål.

Storseger i Florida

Det gäller i ännu högre grad för Hillary Clinton. För även hon vann en utklassningsseger över sin utmanare Bernie Sanders i Florida. Hon tog även som väntat hem den andra delstaten i södern som gick till val i går, North Carolina.

Storsegern i Florida ger henne nu en än större ledning i delegatsammanräkningen. Något hon konstaterade i sitt segertal.

– Vi rör oss närmare mot nomineringen och att vinna valet i november, sa Hillary i natt. Vi har fått fler röster än någon annan demokrat eller republikan.

Hon visade i natt också att hon nu riktar in siktet främst mot Donald Trump. Bernie Sanders är inte längre något större hot.

– Vi behöver en president och överbefälhavare som försvarar vårt land, inte generar det. När Trump ställer sig bakom tortyr så gör det honom inte stark, det gör honom till någon som har fel.

Vi kommer att få höra mycket mer sånt framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag