Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps samtal med Merkel och May: ”Nästan sadistiska”

Detaljer om Trump avslöjas i omtalad bok
President Trump beskrivs som nästan sadistisk i sina samtal med Theresa May och Angela Merkel.Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Angela Merkel har bland annat kallats för ”dum” i samtalen.Foto: ADAM BERRY / POOL / EPA / TT
Theresa May kallades för både ”dåre” och ”ryggradslös”.Foto: NEIL HALL / EPA / TT

President Trumps telefonsamtal med kvinnliga världsledare har varit ”nästan sadistiska”.

Samtidigt är samtalen med manliga världsledare – särskilt auktoritära sådana – mycket vänskapliga.

Det avslöjar flera anonyma källor för CNN:s Carl Bernstein.

I mängder av telefonsamtal har president Donald Trump varit så oförberedd och utmanövrerad av världsledare som Rysslands Putin och Turkiets Erdogan – och samtidigt så oförskämd mot Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens Theresa May att han av ministrar och rådgivare sågs som ett hot mot rikets säkerhet. 

Det berättar Carl Bernstein – känd som en av reportrarna som avslöjade Watergate-skandalen – i ett stort reportage för CNN.

Bland annat ska Trump ha fått rapporter om att Ryssland erbjudit talibanerna betalning mot att döda amerikanska soldater i Afghanistan – något Trump inte tog upp i samtalen med Putin. I stället liknas samtalen med diskussioner mellan ”två grabbar i en bastu”. Trump förnekar att han fått någon information om eventuella ryska skottpengar och har fått stöd av John Ratcliffe, generaldirektören för USA:s underrättelsegemenskap. Vid denna tidpunkt hade dock inte Ratcliffe tillträtt sin tjänst ännu. 

Även i samtalen med Erdogan, Nordkoreas Kim Jong-Un och Saudiarabiens bin Salman ska Trump gärna ha konverserat fritt och diskuterat sin egen rikedom, sin intelligens, sina ”stora framgångar” som president – och sina föregångares ”idioti”.

”Väldigt aggressivt beteende”

Samtidigt var Trumps samtal med kvinnliga – allierade – världsledare långt ifrån lika vänskapliga. En källa kallar samtalen med Angela Merkel och Theresa May för ”nästan sadistiska”, något som också bekräftas av andra källor.

– Några av sakerna han sa till Angela Merkel är helt enkelt otroliga. Han kallade henne ”dum” och anklagade henne för att vara kontrollerad av Ryssland. Han är hårdast mot dem som han ser som svaga och svagast mot dem han borde vara tuff emot, säger en källa. 

En källa nära Angela Merkel bekräftar.

– Hans beteende i samtalen har varit väldigt aggressivt, säger källan som berättar att man vidtagit särskilds åtgärder i Berlin för att kunna hålla samtalen hemliga.

Samtalen med Theresa May beskrivs i liknande ordalag. De ska ha varit ”förnedrande” och Trump ska ha kallat henne för såväl ”dåre” som ”ryggradslös”.

– Han retade sig på någonting, sedan blev han elak. Det är samma sak varenda gång. Helt utan filter.

Riktade på nytt kritik mot Sveriges coronahantering under kampanjmötet i Tulsa för drygt en vecka sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.