Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: FBI har utrett om Trump jobbat för Ryssland

Trump stängde statsapparaten på grund av konflikten med demokraterna om finansiering av en mur mot Mexiko. Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
USA:s statsapparat har varit stängd i 22 dagar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trumps beslut att stänga USA:s statsapparat går in på sin 22 dag under lördagen.

Med det är stängningen den längsta i landets historia.

Samtidigt berättar källor för New York Times att FBI utrett om presidenten i hemlighet arbetat för Ryssland – och om han ska anses vara en säkerhetsrisk.

Presidenten Donald Trump gick senast under onsdagen ut från ett möte där han kallat stängningen av landets statsapparat för "ett totalt slöseri med tid".

Enligt CNN beräknas uppemot 800 000 myndighetsarbetare påverkas av stängningen. Utan möjlighet till ekonomiskt stöd har flera fått arbeta utan lön, medan andra har fått sparken.

Men samtidigt finns det än inga besked om när landet ska kunna öppna och fungera som vanligt igen. Efter flera möten med demokraterna i kongressen har Trump inte nått någon form av konsensus som kunde avsluta stängningen. Till veckan väntas fler möten mellan Vita husets ledning och kongressledamöter, men då utan närvarande från presidenten. Besked från Trump tros i stället föras fram via Twitter, skriver CNN.

 

Orsaken till stängningen är debatten kring bygget av en avgränsande mur mot Mexiko. Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump kräver 5 miljarder dollar, drygt 44,6 miljarder kronor, i stöd för att bygga muren. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Debatten om Mexiko-muren blir historisk

Orsaken till stängningen är debatten kring bygget av en avgränsande mur mot Mexiko. Trump kräver 5 miljarder dollar, drygt 44,6 miljarder kronor, i stöd för att bygga muren. Men det har demokraterna i ledning av kongressens talesman Nancy Pelosi och senat-ledaren Chuck Schumer vägrat att gå med på. 

I stället har ledarna föreslagit en mindre summa för att säkra upp gränskontrollen. Samtidigt har de vädjat till presidenten om att öppna statsapparaten igen och fortsätta förhandlingen därefter.

Men nu går stängningen in på sin 22 dag. Med det är den också längst i sitt slag i USA:s historia.

Det senaste rekordet sattes under presidenten Bill Clintons tid mellan december och januari 1995. En konflikt om federala utgifter mellan den republikanska kongressen och presidenten ledde då till en stängning i 21 dagar.

Donald Trump och Vladimir Putin. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump utredd av FBI 

FBI har under mer än ett års tid undersökt om Donald Trump är ett hot mot USA:s nationella säkerhet, uppger källor för New York Times

Bara dagar efter att presidenten sparkat FBI-chefen James Comey öppnades en utredning om presidenten i hemlighet, medvetet eller omedvetet, arbetar för Ryssland.