Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump skulle ge ”fake news”-pris – då kraschade hemsidan

Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Nobelpristagaren Paul Krugman är en av de som prisas av Trump.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Donald Trump har offentliggjort sina vinnare till "Fake news awards" – en tävling där presidenten själv utser de mest oärliga nyhetsförmedlarna. 

Problemet?

Hemsidan kraschade och gick inte att läsa.

"Hemsidan är tillfälligt nere, vi jobbar på att få upp den igen. Prova igen senare", stod det på sajten.

Sedan publicerades den – men presidenten får skarp kritik från partikolleger efter listan.

– Det är ett tecken på hur vår demokrati mår, att vår egen president använder ett språkbruk som Josef Stalin använde, sa republikanske senatorn Jeff Flake.

Vid 02.00-tiden på onsdagsnatten, svensk tid, publicerade Donald Trump ett inlägg på sitt twitterkonto, där han länkade till en hemsida med "vinnarna" av presidentens egna "Fake news awards" – en tävling där han utser de värsta och mest oärliga nyhetsförmedlarna.

Trycket ledde dock till att sajten kraschade, och efter 45 minuter hade fortfarande ingen kommit in på hemsidan.

Istället kom det upp ett felmeddelande:

"Hemsidan är tillfälligt nere, vi jobbar på att få upp den igen. Prova igen senare."

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/953794085751574534

CNN kritiseras för fiskvideo

Efter att ha legat nere i nästan en timme började hemsidan efter 50 minuter fungera igen.

Man inleder med att berätta att 2017 var ett år, enligt Trump, präglat av en "orättvis nyhetsförmedling", och att det finns undersökningar som visar att 90 procent av all medierapportering kring Trump är negativ.

Trump slår ofta ner på stora amerikanska medier, och de han brukar kritisera mest och hårdast är CNN, The New York Times och The Washington Post. Alla de återfinns på listan av medier som Trump nu angriper.

Trump listade totalt elva medier i "2017 Fake news awards". CNN, som granskat Trumps politik hårt och som Donald Trump ofta kritiserar, nämns fyra gånger, bland annat hävdar Trump att de "felaktigt har redigerat en video så att det såg ut som att president Trump gav för mycket mat till fiskar vid ett besök tillsammans med Japans premiärminister". 

Man ger även pris till själva uttrycket "Ryssland-maskopin", eftersom man hävdar att det är "en av de största bluffarna som det amerikanska folket blivit utsatta för".

Högst upp på listan hamnar dock inte en nyhetsreporter, utan Nobelpristagaren Paul Krugman, för att han, i en kolumn i New York Times, skrivit att den amerikanska ekonomin inte kommer må bra under Trumps presidentperiod. Krugman fick nobelpriset i ekonomi 2008.

Washington Post skriver i en analys efter tillkännagivandet att det är "lite udda" att välja en kolumnist till vinnare av priset, eftersom han inte skriver nyhetsartiklar.


Här är medierna Trump angriper i sina utmärkelser

Inom parentes är Trumps motivering till varför.


1. Paul Krugman, New York Times (Trump menar att Krugman hävdade att landets ekonomi aldrig kommer återhämta sig efter att ha haft Trump som president)

2. Brian Ross, reporter för ABC News (För att han, enligt Trump, hävdade under ett live tv-inslag att Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skulle vittna mot Trump och berätta att presidenten beordrat Flynn att ta kontakt med Ryssland)

3. CNN (Trump hävdar att de skrev att både Donald Trump och hans son Donald Trump Jr. haft tillgång till hemliga WikiLeaks-dokument)

4. TIME (Skrev att Trump flyttat en byst av Martin Luther King från Ovala rummet)

5. Washington Post (Skrev att ett utsålt Trump-rally i Florida var helt tomt)

6. CNN (Enligt Trump ska de ha redigerat en video så att det såg ut som att Trump gav för mycket mat till fiskar, samtidigt som man klippte bort delen av videon där Japans premiärminister Shinzo Abe gjorde samma sak)

7. CNN (Skrev felaktigt om den tidigare tilltänkta kommunikationschefen Anthony Scaramuccis möte med en rysk person – en artikel som senare drogs tillbaka) 

8. Newsweek (Skrev att Agata Kornhauser-Duda, fru till Polens president, inte ville skaka hand med Trump)

9. CNN (Skrev att tidigare FBI-chefen James Comey tänkte ifrågasätta Trumps uttalande om att han inte utreds)

10. New York Times (Skrev att Trump-administrationen undangömt en klimatrapport)

11. Uttrycket "Ryssland-maskopin" (Det finns ingen "Ryssland-maskopi")

Trump hyllar bra reportrar

I samband med det första inlägget publicerade Trump två ytterligare tweet. I det första tog han tillfället i akt att hylla de medier som Trump menar gör ett bra jobb.

"Trots all korrupt och oärlig media så finns det även många bra reportrar som jag respekterar och många BRA NYHETER för det amerikanska folket att vara stolta över", skriver han.

Han fortsätter med att ta upp några av landets framgångar.

"IS har dragit sig tillbaka, vår ekonomi blomstrar, jobbtillfällen flödar tillbaka in i landet, och så mycket mer! Tillsammans finns det inget vi inte kan överkomma – och det gäller även partiska medier. Vi GÖR Amerika bra igen!"

Fox News inte med

Trumps idé om att ge pris till så kallade "fake news"-medier kom redan i november. Då skrev han att det borde finnas en tävling för att utse de medier som är ”mest oärliga, korrupta och/eller förvrängda i sin politiska rapportering av er favoritpresident (mig)”.

Han valde att särskilt peka ut CNN, samtidigt som han bestämde att Fox News skulle lämnas helt utanför tävlingen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/935147410472480769?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonpost.com%2Fnews%2Fthe-fix%2Fwp%2F2018%2F01%2F17%2Ftrumps-fake-news-awards-are-shaping-up-to-be-a-total-flop%2F

Hård kritik av andra republikaner

Men listan har kritiserats hårt, redan innan den publicerades. Den republikanske Arizonasenatorn Jeff Flake gick ut och kritiserade Trumps medieattacker. Jeff Flake har profilerat sig som en av presidentens högljuddaste kritiker.

Speciellt reagerade han på att presidenten kallar medierna för "folkets fiender".

– Det är ett tecken på hur vår demokrati mår, att vår egen president använder ett språkbruk som Josef Stalin använde, sa Flake och fortsatte:

– När en människa med makt kallar alla medier som inte faller honom i smaken för falska, då ska vi vara misstänksamma mot den personen, inte mot medierna.

Han beskriver presidentens uttalanden som en källa till stor skam för hela Republikanska partiet.

– De är skamfulla, avskyvärda påståenden, sa han om partikollegans ord.

John McCain oroas över Trumps lista över "Fake news".
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Även republikanske politikern John McCain, som kandiderade till president 2008 där han förlorade mot Barack Obama, är starkt kritisk mot Trumps mediekritik. Han menar att det gynnar regimer som försöker inskränka yttrandefrihet, skriver han själv i Washington Post. 

– Trump fortsätter de oupphörliga attackerna på amerikanska journalister och nyhetsmedier. Ett beteende som har gett skydd åt repressiva regimer att agera, skriver han i tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.