Inrikessäkerhetsminister John Kelly. Foto: Denis Poroy / AP TT NYHETSBYRÅNInrikessäkerhetsminister John Kelly. Foto: Denis Poroy / AP TT NYHETSBYRÅN
Inrikessäkerhetsminister John Kelly. Foto: Denis Poroy / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARISDonald Trump. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Donald Trump.

 Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Trumps plan mot papperslösa invandrare

Publicerad

Donald Trump överväger att sätta in uppemot 100 000 ur nationalgardet för att samla upp papperslösa invandrare.

Uppgifterna kommer från ett dokument författat av inrikessäkerhetsminister John Kelly, som AP har tagit del av.

– Det finns ingen plan på att använda nationalgardet för att leta upp papperslösa invandrare, säger Vita husets presstalesperson Sean Spicer till AP.

Det är ett elva sidor långt dokument, författat av inrikessäkerhetsminister John Kelly, som beskriver en tidigare omatchad militarisering av gränskontrollerna i USA, rapporterar AP.

Vita huset har dementerat uppgifterna.

Förslaget omfattar fyra stater som gränsar till Mexiko - Kalifornien, Arizona, New Mexico och Texas. Men det omfattar även ytterligare sju stater som ligger längre in i landet. Det handlar om Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas och Louisiana.

Enligt förslaget faller det på respektive stats guvernör att sätta in nationalgardet för att delta i uppsamlingen av papperslösa invandrare. Men enligt talespersoner för guvernörerna i åtta av de olika delstaterna, som AP har talat med, kände man inte till dokumentet och informationen det innehåller.

Guvernören ansvarig

Personal från nationalgardet har tidigare deltagit i insatser kring gränsbevakning, men då har arbetet skett i närheten av den faktiska gränsen. Aldrig tidigare har nationalgardet använts i den omfattning eller så långt norrut som förslaget gör gällande.

Dokumentet i fråga ska fungera som ett komplement till den exekutiva order som Donald Trump signerade i slutet av januari. Ordern berör migration och säkerhet vid USA:s södra gräns.

Enligt AP kan nationalgardet, i enlighet med gällande regler, inte delta i omedelbara massdeporteringar. Detta eftersom deportering endast kan ske efter att ett beslut har fattats av en domstol.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag