Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps plan för inreseförbudet

Det var i slutet av förra månaden som Donald Trump införde ett inresestopp för personer från sju länder med muslimsk majoritetsbefolkning. Foto: Polaris/Ibl / POLARIS/IBL POLARIS
Beslutet följdes av massiva protester såväl som kaos och förvirring på flygplatser runtom i landet. Foto: Mike Nelson / EPA EPA

På måndagen skrev president Donald Trump på den nya exekutiva ordern om inreseförbud – för att stoppa potentiella terrorister för att komma in i USA.

Irak har strukits från listan.

John Kelly som är chef för Homeland security säger att 13 eller 14 länder till har "tveksamma granskningsrutiner".

Det var i slutet av förra månaden som Donald Trump införde ett inresestopp för personer från sju länder med muslimsk majoritetsbefolkning: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Beslutet följdes av massiva protester såväl som kaos och förvirring på flygplatser runtom i landet, och drygt en vecka efter införandet hävdes beslutet.

Donald Trump överklagade beslutet men förlorade i rätten. Via Twitter uttryckte han sin ilska över beslutet:

"SES I DOMSTOL, VÅR NATIONS SÄKERHET STÅR PÅ SPEL."

Trumps undertecknandet av ordern sköts fram

En ny modifierad version av inreseförbudet har sen dess varit på gång och det skulle ha skrivits på av presidenten redan förra onsdagen, men det hela sköts fram på grund av hyllningarna Trump fick efter sitt tal till kongressen.

Men nu, på måndagen, har ordern skrivits under av Donald Trump.

Målet med det nya förbudet, som ska börja gälla från och med den 16 mars, är att stänga ute potentiella terrorister från USA under tiden regeringen granskar systemet för visumansökningar och asyl, uppger nyhetsbyrån AP.

– Mer än 300 personer, enligt FBI, som har kommit till USA som flyktingar, är under utredning hos FBI, misstänkta för terrorrelaterade aktiviteter, säger justitieminister Jeff Sessions under presskonferensen på måndagen.

– Som alla nationer, har USA rätt att kontrollera alla som försöker komma in i vårt land.

Källor: Irak kommer strykas från listan

Utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister Jeff Mattis och säkerhetsrådgivare H.R. McMaster förespråkade tidigt att Irak skulle strykas från listan av länder av diplomatiska skäl samt på grund av Iraks roll i kampen mot IS.

Och så blev det. Irak tas bort från listan eftersom den irakiska regeringen infört nya hårdare personkontroller och visumscreening.

Förbudet omfattar därmed personer från Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Somalia och Sudan.

Irak allierad

Personer som redan har giltiga visum eller uppehållstillstånd tillåts fortsatt att resa in i USA.

– Till våra allierade och partners runtom i världen: Det här är en del av vårt arbete för att stoppa islamistiska terrorister från att förstöra vår värld, säger Rex Tillerson vid presskonferensen och fortsätter:

– Irak är en viktig allierad i kampen mot IS. Jag vill uttrycka min uppskattning till Iraks premiärminister, och vi välkomnar allt sådant nära samarbete.

Likt det tidigare förbudet, som flera domstolar slog ned på, kommer flyktingmottagandet till USA att stoppas helt i 120 dagar.

På måndagskvällen säger John Kelly, chef för Homeland security, att "13 eller 14" länder till har tveksam granskningsrutiner. Han sa inte vilka länder det gäller, och han tror inte att de kommer att hamna på listan.

– Jag tror inte att listan kommer att utökas, men det finns länder där ut som vi kommer att be, som vi har gjort med Irak, att samarbeta bättre med oss, för att ge oss den information som vi behöver för att skydda landet, säger Kelly i CNN.