Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps plan – för att stoppa migranterna

Donald Trump jobbar på en plan för att stoppa migrantkaravanen. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
De centralamerikanska migranterna är på väg mot USA och har i veckan tagit sig till Mexiko.Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Den så kallade migrantkaravanen från Honduras har fått Donald Trump att vilja strypa biståndet till landet och skicka ut fler militärer till USA:s södra gräns.

Samtidigt som migranterna kommer allt närmare filar Vita huset på en verkställande order för att hindra dem från att söka asyl, uppger källor för NBC News.

Den verkställande ordern som Trump-administrationen arbetar med syftar till att försvåra för migranterna när de ska ta sig in i USA från Mexiko. 

Det uppger tre källor för NBC News och tillägger att vissa mer extrema idéer har skapat en intern konflikt inom administrationen och att detaljerna därför inte är klara.

Donald Trump har i veckan uttryckt sin frustration över den så kallade migrantkaravanen som enligt FN består av runt 7 000 personer, många av dessa från Honduras. Presidenten har sagt att han tänker minska biståndet till landet. 

Migranterna uppger att de flyr från fattigdom och våld i Honduras och El Salvador och att de vill söka asyl i USA. 

Trump planerar att stoppa migranterna

Trump har också beklagat sig över att Mexiko inte har stoppat karavanen. Tidigt nästa vecka väntas han berätta om den verkställande ordern för att stoppa migranterna, i samband med att han håller ett tal om invandring, uppger källorna.

– Administrationen överväger ett antal åtgärder för att adressera massinvandringskrisen som Demokraterna har orsakat, säger en medarbetare i Vita huset till nyhetskanalen.

Ordern kan komma att likna reseförbudet som Trump införde mot flera muslimska länder på så sätt att det hindrar obehöriga migranter från att ta sig in i landet, uppger källorna för NBC. Men om migranterna lyckas ta sig över gränsen till USA kan se söka asyl som tidigare. 

Kan tvingas vänta på asylbesked i Mexiko

För att hindra detta överväger man dessutom att införa en lagändring som tvingar migranterna att vänta på asylbesked i angränsande territorium, i det här fallet i Mexiko.

Det finns också planer på att tillfälligt stänga gränsen helt. Förslaget har dock fått intern kritik för att skada handeln mellan länderna.

– Det skulle påverka ett stort antal personer som inte tillhör karavanen och andra som söker asyl eller visum. Många tar sig över gränsen enbart för att göra affärer, säger Marielena Hincapie, vd på National Immigration Law Center till NBC.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.