Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps pengahot mot palestinierna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
USA:s president Donald Trump.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Hamas-chefen Ismail Haniya.
Foto: ADEL HANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Palestinier brände bilder av Donald Trump och den amerikanska flaggan.
Foto: APAIMAGES / POLARIS

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väckte ramaskri runtom i världen och ledde till kravaller på Gaza-remsan och Västbanken.

Nu har USA:s president gått till angrepp mot Palestina på Twitter.

”Vi betalar palestinierna hundratals miljoner dollar varje år och får ingen uppskattning eller respekt”, skriver Trump – som hotar upphöra med det ekonomiska stödet.

Världens ledare fördömde amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Palestinier brände bilder av Donald Trump och den amerikanska flaggan. Stora demonstrationer har hållits av militanta grupper i Gaza.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sade efter Trumps beslut att det hädanefter inte finns någon roll för USA i fredsprocessen i Mellanöstern.

– Trumps beslut är ett brott som hotar världsfreden, sade Abbas.

Ledaren för den terrorklassade palestinska organisationen Hamas uppmanade till en ny intifada, ett protestuppror mot Israel. 

– Vi måste mana till och vi måste arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden, sade Hamas-chefen Ismail Haniya.

Palestinas president Mahmoud Abbas.
Foto: EPA / TT

”De vill inte ens förhandla”

Nu går Donald Trump till motangrepp mot Palestina på Twitter.

”Det är inte bara Pakistan som vi betalar miljarder dollar till utan att få någonting i utbyte utan även många andra länder. Exempelvis betalar vi palestinierna HUNDRATALS MILJONER DOLLAR varje år och får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla om det fredsavtal med Israel, vilket borde ha blivit av för länge sedan. Vi har tagit Jerusalem, den svåraste delen av förhandlingen, ur ekvationen men priset för det är högre för Israel. Men eftersom palestinierna inte längre är villiga att diskutera fred, varför ska vi i framtiden göra dessa massiva utbetalningar till dem?”, skriver presidenten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948322497602220032

Palestinska representanter har ännu inte kommenterat den amerikanske presidentens utspel.

Trump-administrationen håller under onsdagskvällen en mottagning för de länder som inte röstade för FN-resolutionen att sätta press på USA att ändra sig angående att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Bland länderna återfinns Israel, Honduras, Guatemala och Palau.

Trump meddelade även på Twitter under natten mot onsdag att han kommer att dela ut pris till ”de mest korrumperade och oärliga medierapporteringarna” nästa måndag.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948359545767841792

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.