Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Trumps hot inför riksrätten

Deltog i stormningen: ”Ingen sa åt oss att lämna”
Donald Trump uppges planera sin hämnd mot de partikamrater som gått emot honom. Arkivbild.
Foto: STEFANI REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I februari inleds riksrättsprocessen mot Trump. Arkivbild.
Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har öppet lekt med idén om att starta ett nytt parti.

Men planerna på ett ”Patriotparti” är i själva verket ett förklätt hot mot de republikaner som svikit expresidenten, enligt källor till Washington Post.

Ett hot som kan fria honom i den kommande riksrättsprocessen.

Den andra veckan i februari inleds riksrättsprocessen mot Donald Trump med anledning av stormningen av Kapitolium den sjätte januari – då fem personer miste livet. För att Trump ska fällas krävs det att 17 republikaner röstar emot honom.

Flera källor nära Donald Trump uppger till Washington Post att planerna på ett nytt parti egentligen är ett hot mot de republikaner som kan rösta för en fällning. Bland annat då ett nytt högerparti troligtvis skulle ta röster från just republikanerna.

Trump uppges även ha satt samman en lista över republikaner som kan tänkas gå emot honom och sedan bett sina medarbetare att hitta politiska motståndare till namnen på listan. Motståndare som kan komma att få Trumps mediala och finansiella stöd inför nästa primärval.

Kan ha tänkt om

Huruvida källornas uppgifter stämmer återstår dock att se.

För under söndagskvällen, lokal tid, twittrade New York Times-reporter Maggie Haberman att hon pratat med källor som uppgett att Trump övertalats till att skrota idén med ett nytt parti – då han inte längre tror han kommer att fällas.

”Trump har börjat tro att det är färre röster som vill fälla honom, än vad det hade funnits om omröstningen hållits nästan direkt efter sjätte januari”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/maggieNYT/status/1353465204646973442?s=20

”Deras lojalitet ligger nu hos Trump”

Att Trump fortfarande har starkt stöd inom partiet märks även i en färsk undersökning från ABC News, där sex av tio tillfrågade republikaner svarade att partiet bör ledas av Trump.

En av dem är representanthusledamoten och anhängaren av QAnon-konspirationsteorin Marjorie Taylor Greene.

”Merparten av de republikanska väljarna, volontärerna och donatorerna är inte länge lojala mot det Republikanska partiet eller kandidater bara för att de har ett 'R' vid sitt namn. Deras lojalitet ligger nu hos Donald J Trump”, skriver hon på Twitter enligt Washington Post

Faucis skämt om Trump – lättad att han är borta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.