Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill se nya sanktioner mot Iran

I Iran pågick fredagsbönen medan USA:s president förberedde sitt tal om Iranavtalet. Ledare världen över har varnat Trump för att hoppa av avtalet. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump håller sitt tal i kväll svensk tid. Han förväntas kräva hårdare tag mot Iran, men det är oklart om USA hoppar av Iranavtalet, trots att Trump själv kallat det "det värsta någonsin". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister Rex Tillerson hävdar att USA inte kommer att dra sig ur avtalet. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump kräver tuffare tag mot Iran och nya sanktioner – men USA lämnar inte kärnenergiavtalet. 

– Historien har visat att ju längre vi ignorerar ett hot, desto farligare blir det hotet. Regimen fortsätter stötta terrorister, säger Donald Trump i ett direktsänt tv-tal. 

Om kongressen inte lyckas förändra avtalet till det bättre kan Trump besluta om ett utträde. 

– Vårt deltagande kan avslutas av mig, när som helst, fortsätter han. 

Iranavtalet är en överenskommelse mellan Iran, USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland för att reglera det iranska kärnenergiprogrammet.

Sedan avtalet kom på plats kunde sanktioner mot landet lyftas. Dåvarande president Barack Obama hyllades för sitt arbete med avtalet.

Donald Trump är inte nöjd med avtalet och han lär inte vitsorda det. Enligt flera bedömare vågar han heller inte skrota det – omvärldens dom skulle bli hård. Det skriver bland andra The Telegraph

"Regimen fortsätter stötta terrorister"

I sitt tal kallar Donald Trump Iran för en "fanatisk regim" – som absolut inte får tillåtas utveckla kärnvapen. 

– Historien har visat att ju längre vi ignorerar ett hot, desto farligare blir det hotet. Idag meddelar jag vår strategi och flera steg vi tar för att konfrontera den fientliga iranska regimen, säger Donald Trump.  

Samtidigt har Iranavtalet, enligt Trump, stärkt den iranska ekonomin – vilket presidenten är väldigt kritisk till: 

– Regimen fortsätter stötta terrorister, säger Donald Trump, och nämner al-Qaida, Hizbollah, talibanerna och Hamas. 

– Regimen fängslar amerikaner på felaktiga grunder och genomför cyberattacker. Regimen förtrycker sin egen befolkning. Man sköt obeväpnade studenter under den gröna revolutionen, fortsätter Donald Trump.  

Trump vill se nya sanktioner mot Iran

Presidenten håller fram att Iran bryter mot bestämmelserna i kärnenergiavtalet. 

– Iranavtalet skulle leda till regional och internationell fred och säkerhet. Iran lever inte upp till andemeningen i avtalet. Vi kommer jobba med våra allierade för att möta regimen och vi kommer lägga fram nya sanktioner. Vi kommer förneka regimen alla vägar mot ett kärnvapen, säger Donald Trump. 

Presidenten uppmuntrar allierade att stå bakom USA:s krav om nya sanktioner. I USA:s nya strategi mot Iran ingår även ansträngningar för att stoppa Irans produktion och spridning av missiler och vapen.    

– Vi kan inte fortsätta stigen mot mer våld och terror och det påtagliga hotet om att Iran utvecklar kärnvapen. Jag uppmanar kongressen och våra allierade att jobba mot att en framtid där den iranska regimen inte kan hota världen med kärnvapen, säger Donald Trump.

Han håller fram att efterlevnaden av avtalet fortfarande utvärderas. Lyckas inte kongressen förändra avtalet kan presidenten helt enkelt besluta att USA ska dra sig ur.

– Vårt deltagande kan avslutas av mig, när som helst, säger Donald Trump.    

 

https://twitter.com/Reuters/status/918823676841115648

Inför presidentens tal på fredagen trodde många bedömare att Donald Trump skulle bolla över frågan till kongressen – som får 60 dagar på sig att besluta om återinförande av sanktioner mot Iran. Så blir det också. 

Trump har kritiserat Iranavtalet länge

Trump har förberett kvällens utspel i veckor i samtal med sina närmaste rådgivare, uppger Reuters.

Presidentens tonläge var högt då han på torsdagen gjorde ett uttalande från Vita huset.

– Det är dags för hela världen att förenas med oss i kravet på Irans regering att avbryta sin jakt på död och förstörelse sade Trump enligt Reuters.

Bävar för att USA ska dra sig ur avtalet

På olika håll i världen bävar man för att USA ska dra sig ur avtalet om Irans kärnenergi som tog 13 år att förhandla fram.

https://twitter.com/tassagency_en/status/918794699007197184

Ledare i såväl Moskva och Peking som i London och Paris varnar Trump för vad som kan hända om han river upp överenskommelsen och återinför sanktioner mot Iran.

Vladimir Putins talesman Dimitry Peskov säger enligt Reuters att om USA överger Iranavtalet kommer det att skada säkerheten och stabiliteten i hela världen.

Den iranske politikern Ali Larijani, talman i det iranska parlamentet, förklarade vid ett möte i Sankt Petersburg på fredagen att om USA hoppar innebär det slutet för Iranavtalet .

– Resultatet kan bli globalt kaos, säger Larijani enligt ryska nyhetsbyrån Tass. 

Netanyahu hoppas på ändrat avtal

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tyckte om Donald Trumps tal om Iranavtalet. 

– Han (Donald Trump) konfronterade den iranska terrorregimen på ett modigt sätt och skapade ett tillfälle att rätta till det här dåliga avtalet, att tvinga tillbaka Irans aggressioner och konfrontera landets kriminella stöd åt terrorism, säger Netanyahu i en video på Facebook efter talet, skriver Reuters.  

Ryssarna bekymrade över Trumps tal

Rysslands biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov säger till den ryska nyhetsbyrån RIA att Donald Trumps uttalanden om Iranavtalet var "oerhört problematiska", rapporterar Reuters. Enligt Ryabkov är Rysslands inställning nu att förhindra att avtalet kollapsar. Rysslands inställning är att alla länder måste stå upp för avtalet. 

I ett gemensamt uttalande från Frankrike, Tyskland och Storbritannien slår man fast att ett bevarande av kärnenergiavtalet ligger i allas intresse. 

Enligt Reuters säger Irans president Hassan Rouhani att ett land inte kan besluta att upplösa avtalet – som han menar var fullt av oriktiga anklagelser mot nationen.  

Wallström: ett stort framsteg för diplomati 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, menar att Iranavtalet är viktigt och kommenterar Donald Trumps tal i ett uttalande:

"EU har konsekvent visat stark enighet i vårt stöd till överenskommelsen och dess fortsatta genomförande.

Det är nu viktigt att överenskommelsen fortsätter att implementeras och att samtliga parter fullföljer sina åtaganden. Sverige har under de senaste veckorna framfört detta till berörda parter, inklusive USA och Iran. Vi kommer att fortsätta driva fram det budskapet", skriver Wallström. 

Hon framhåller också att IAEA – som inspekterar Irans kärntekniska program – nyligen bekräftat att Iran lever upp till sina åtaganden. Den saken håller som bekant inte USA:s president med om. 

 "Överenskommelsen är ett stort framsteg för diplomati och fredlig konfliktlösning", skriver Wallström vidare.