Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps besked: USA lämnar Iranavtalet

Donald Trump meddelade på tisdagen att USA lämnar IranavtaletFoto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
"Det kommer att bli problem i två-tre månader, men vi kämpar oss igenom det", säger den iranske presidenten angående risken att USA droppar Iranavtalet vilket sannolikt skulle innebära nya sanktioner mot landet.Foto: VAHID SALEMI / AP/ TT
Iranavtalet ska kontrollera utvecklingen av kärnenergi och vapen i Iran. I utbyte slipper landet kraftiga handelssanktioner.Foto: ALI SHAIGAN / AP/ FARS NEWS AGENCY

USA lämnar Iranavtalet.

Avtalet har gjort att Iran kunnat fortsätta ta fram kärnvapen – trots löftet om att bara hålla sig till fredlig kärnkraft, menar Donald Trump.

Barack Obama kallar beslutet ”omdömeslöst” och Margot Wallström är orolig över utvecklingen.

Samtidigt varnar Irans president Hassan Rouhani: Landet kan trappa upp sin hantering av uran, skriver AFP.

Vid en presskonferens i Vita huset, som inleddes strax efter klockan 20 svensk tid, kom beskedet från USA:s president Donald Trump.

– USA kommer lämna Iranavtalet. Inom kort kommer jag skriva under för att återinföra amerikanska sanktioner mot Iran, säger Trump.

Efter beskedet från Donald Trump säger den franske presidenten Emmanuel Macron att Frankrike, Storbritannien och Tyskland ”beklagar” USA:s beslut att lämna avtalet.

Under presskonferensen sa bland annat Donald Trump att länder som fortsätter samarbeta med Iran kan komma att straffas av USA, med hjälp av sanktioner.

”Iran har mördat, kidnappat och torterat amerikaner”

– I dag vill jag uppdatera världen om våra försök att hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Irans regim är den ledande staten i att sponsra terror. De stöder terrorister och miliser som Hizbollah, Hamas, talibaner och al-Qaida, säger Trump vidare.

– Genom åren har Iran mördat, kidnappat och torterat amerikanska medborgare. Irans regim har finansierat sin terror genom att plundra sin egen befolkning.

– Inget har varit så farligt för Iran, som deras jakt på kärnvapen. 2015 gick USA och andra länder in i ett avtal om Irans kärnvapen, det så kallade Iranavtalet. I teorin skulle det skydda USA och våra allierade. I stället tillät avtalet Iran att fortsätta sin kamp för kärnvapen.

– I hjärtat av Iranavtalet finns en stor lögn.

Trump: ”Irans löfte var en lögn”

Donald Trump fortsätter:

– I dag har vi bevis att Irans löfte var en lögn, säger presidenten och hänvisar till hemliga dokument som publicerats av Israel. 

– Om jag tillåter det här avtalet kommer vi snart ha en kärnvapenkapplöpning i Mellanöstern. Alla hade velat ha sitt vapen klart, när Iran har sitt.

USA:s president fortsätter i talet i Vita huset:

– Vi kan inte förhindra en iransk atombomb, med det nuvarande avtalet. Om vi inte gör något vet vi exakt vad som kommer hända.

Trump till Irans befolkning

Till Irans befolkning säger Trump, vid presskonferensen i Vita huset:

– USA:s befolkning står med er. Det har snart gått 40 år sen diktaturen tog befolkningen gisslan. Irans framtid tillhör Irans folk, de är de rättmätiga ägarna till en rik kultur och ett anrikt land.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/993562242124865536

Rent tekniskt handlar det om de sanktionslättnader som USA och andra länder gett Iran mot att nationen reglerar sin utveckling av kärenergiteknik. I månader har det förhandlats med andra länder som skrivit på avtalet.

Trump till Macron: USA drar sig ur

Att USA drar sig ur hotar framtiden för avtalet som först slöts 2015 för att ge insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Donald Trump, ivrigt påhejad av bland annat Israel, har under sina 15 månader i Vita huset många gånger uttalat sig kritiskt om Iranavtalet.

– Ett horribelt avtal för USA, har han sagt vid flera tillfällen.

Enligt New York Times ska Trump till och med ha sagt till sin franske kollega Emmanuel Macron att han planerade att dra sig ur.

Margot Wallströms oro: ”Ökade spänningar”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, är orolig över utvecklingen efter Trumps besked.

– Det här bådar inte gott för situationen i den här regionen, eller för världen. Man ska komma ihåg att det här är en kärnteknisk överenskommelse som förberetts i mer än tio års tid, som förhandlats i flera år. Den sätter handklovar på Iran när det kommer till att utveckla kärnvapen, och det finns en effektiv kontrollmekanism, säger hon i SVT:s ”Aktuellt”.

Margot Wallström menar att Iranavtalet fungerade och att Iran var kontrollerade.

– Jag tror att vi kommer se ökade spänningar i den här regionen, det kan påverka situationen i länder som Jemen. Vi behöver inte mer spänningar mellan Saudiarabien och Iran, eller mellan Israel och Iran, säger Wallström i ”Aktuellt”.

 

Wallström menar att man, med hjälp av avtalet, hade koll på Iran. Nu finns en risk att landet lämnar avtalet och att översikten försvinner.

– Hur det kan göra oss och världen säkrare förstår jag inte, säger Wallström.

Hon menar att det är ”tråkigt och djupt oroande”.

Löfven: ”Djupt bekymrad”

Statsminister Stefan Löfven, S, kommenterar också USA:s besked. Via Twitter skriver han:

”Djupt bekymrad av det amerikanska beslutet att lämna Iranavtalet. Avtalet är en viktig del av det internationella och regionala icke-spridningsavtalet. Sverige kommer jobba med EU för att stöda försök att få det att fortsätta.”

https://twitter.com/SwedishPM/status/993953104377925633

Obama om Trumps beslut: ”Omdömeslöst”

Både Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har försökt övertala Trump och USA att stanna kvar.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att han, Tyskland och Storbritannien – som alla var med och slöt avtalet tillsammans med Ryssland och Kina – ”beklagar” USA:s besked på tisdagen.

Barack Obama satt som president i USA när avtalet skrevs under. Han kallar Trumps beslut för ”omdömeslöst”, skriver Reuters. Obama menar att det är ett ”allvarligt misstag”.

https://twitter.com/foxandfriends/status/993529643272617984

Iran varnar USA i ett tv-tal

I Iran har president Hassan Rouhani varnat USA för att lämna avtalet.

– Ni kommer att få ångra det som aldrig tidigare i historien, sa Rouhani i ett hotfullt uttalande i iransk stats-tv på söndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

På tisdagen tog presidenten till orda igen och varnade den här gången sitt eget folk för att det kan ”bli problem” om USA inte stannar i Iranavtalet. Och efter Trumps besked hölls ännu ett tv-sänt tal. Hassan Rouhani kallar USA:s beslut för ”psykologisk krigföring”, enligt AFP. Nyheten ska nu diskuteras med ledare i Kina, Ryssland och Europa, meddelar Rouhani.

Men det är inte allt: Rouhani varnar att Iran kan börja anrika uran i större mängd än tidigare, inom bara veckors tid.

https://twitter.com/AFP/status/993071624592080896

 

 

Israels premiärminister Netanyahu vid presskonferensen i Tel Aviv där han uppgav att det finns tiotusentals dokument så bevisar att Iran utvecklat kärnvapen trots avtalet. Detta tillbakavisas i Iran.Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presenterade nyligen tiotusentals hemliga dokument med vad han menar är bevis på att Iran ljugit om sitt kärnvapenprogram.

– Vi har vetat i åratal att Iran haft ett hemligt kärnvapenprogram, sade Netanyahu, enligt CNN. 

Detta tillbakavisas av Iran.

 

LÄS OCKSÅ: Donald Trumps Iranbeslut hotar slå mot din bilsemester

 

Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

FN:s tidigare sanktioner ska återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts. FN:s vapenembargo finns kvar under fem år efter att avtalet skrevs på. Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år efter att överenskommelsen slöts.

 

Källa: TT

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.