Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erdogan i Vita huset – efter krisen i Syrien

Trump om mötet med Erdogan: ”Uppriktigt och produktivt”.
USA:s president Donald Trump och hans turkiske motsvarighet, Recep Tayyip Erdogan, under onsdagens möte i Ovala rummet i Vita huset. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump mötte sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Vita huset under onsdagen.

Bilder från deras träff visar att relationen mellan de båda presidenterna för närvarande inte är helt avslappnad.

Dock var tongångarna annorlunda när de senare mötte pressen.

De två höll nämligen en pressträff sent på onsdagskvällen svensk tid med början 22.10.

– Vi hade ett fantastiskt och produktivt möte, förklarade Trump då.

Relationen mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA-kollegan Donald Trump har – trots att ländernas intressen ofta krockat – varit god.

USA:s president har till exempel kallat Erdogan en ”högt respekterad, bra man”. Något som fått medier att tala om en så kallad ”bromance” en kärvänlig vänskap mellan två män.

Men under det senaste året har den blivit allt mer ansträngd.

Så här förklarade Erdogan för reportrar innan han satte sig på flyget från Turkiet till Washington:

– Jag kommer att säga, med stöd av dokument, att den överenskommelse vi träffade inte har genomförts till fullo.

Länderna slöt ett avtal för en månad sedan

17 oktober, drygt tio dagar efter att Turkiet inlett sin offensiv i nordöstra Syrien, slöts ett avtal mellan USA och Turkiet om området. Kort innan offensiven hade USA plötsligt meddelat att man drar tillbaka sina soldater från nordöstra Syrien.

Enligt avtalet skulle USA underlätta tillbakadragandet av den kurdiskdominerade YPG-styrkan – av Turkiet kallade ”terrorister” – från en zon intill den turkiska gränsen.

Erdogan hävdar att detta inte skett. Han menar att kurdiska styrkor ännu inte har lämnat flera nyckelstäder intill gränsen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hotade Erdogan förra veckan att ställa in besöket. Detta som en protest mot att USA:s representanthus röstat för att erkänna massmorden i Osmanska riket för drygt hundra år sedan som folkmord.

Presidenterna höll en gemensam presskonferens

De båda presidenterna höll en gemensam presskonferens sent på onsdagskvällen, svensk tid.

Efter påtryckningar från journalister före presskonferensen, berättade Trump att han och Erdogan skulle tala om det ryska missilsystemet S-400 Turkiet köpt av Ryssland. 

När Turkiet tecknade sitt kontrakt med Ryssland i somras, kontrade USA med att stoppa leveransen av de USA-byggda F-35-planen. 

Trump: ”Fantastiskt och produktivt möte”

– Vi hade ett fantastiskt och produktivt möte. Vi har pratat om olika ämnen, bland annat situationen i Syrien, säger Trump.

– Det är en komplicerad situation och jag vill tacka presidenten (Erdogan). Vapenstilleståndet går framåt.

Trump fortsatte sedan med att berömma Turkiet och Erdogan. Bland annat för landets ”ständiga kamp mot terrorismen”.

– Du gör ett fantastiskt jobb för ditt land och dess invånare.

Trump förklarade vidare att USA och Turkiet ska utöka sina handelsavtal.

Erdogan: ”Mycket uppriktiga samtal”

Erdogan tillade bland annat under pressträffen:

– Jag vill tacka min käre vän Donald Trump. Våra samtal i dag var mycket uppriktiga. Våra gemensamma ansträngningar för att bekämpa terrorismen fortsätter.

– Vi står sida vid sida för att skapa fred i Syrien en gång för alla. Vi är USA:s starkaste partner i den regionen, och har för avsikt att fortsätta vara det. Vi har säkrat många områden vid gränsen till Syrien, och nu kan invånarna där flytta tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.