Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Japan eniga – ska vidta åtgärder mot Nordkorea

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe är eniga om att vidta åtgärder mot Nordkorea.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt den japanske premiärministern – Shinzo Abe – har Donald Trump svurit att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda Japan.Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe är eniga.

Över ett telefonsamtal har de bestämt sig för att agera mot Nordkorea efter det senaste missiltestet. 

Enligt den japanske premiärministern har Trump svurit att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att skydda Japan.

Det har gått ett par dagar sedan Nordkorea avfyrade dess senaste missiltest – en ballistisk robot som slog ned i Japanska sjön i fredags. Det här testet var kraftfullare än landets tidigare tester, och hade enligt experter kapacitet att nå USA.

I går flög två amerikanska bombflyg över den koreanska halvön, i en markering mot det senaste missiltestet, skriver CNN. 

Donald Trump har tidigare markerat mot Kina, eftersom att han inte tycker att de agerar mot Nordkorea i samband med den senaste tidens flertal missiltester – bland annat genom gemensamma militärövningar med Japan över kinesiska territorium. 

Nu enas de två ländernas ledare på nytt – och Donald Trump har enligt den japanske premiärministern Shinzo Abe svurit att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att skydda Japan. Ett uttalande som Shinzo Abe har hyllat, skriver ABC News.

Enligt Abe ska Japan också fortsätta vidta konkreta åtgärder för att stärka dess försvar – genom stark solidaritet med USA.

Japan och USA är eniga – de ska vidta åtgärder mot Nordkorea.Foto: SHIZUO KAMBAYASHI, EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Trump: Kina gör "INGENTING för oss"

Utrikesminister Rex Tillerson har tidigare sagt att man ännu inte gett upp hoppet om att Kina kan hjälpa till i Nordkorea-konflikten.

På söndagen uttalade presidenten sig på nytt om landet – den här gången på Twitter. I ett inlägg skriver han att han är "väldigt besviken på Kina". Han riktar också en känga åt tidigare "dåraktiga" amerikanska ledare, som tillåtit Kina att årligen tjäna miljarder dollar i handel med USA.

"Samtidigt gör de INGENTING för oss med Nordkorea, de bara pratar. Vi kommer inte längre låta det här fortsätta. Kina kan enkelt lösa det här problemet!", skriver Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891440474132795392https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891442016294494209
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley anser att mötena kring Nordkorea i säkerhetsrådet är menlösa. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

FN-ambassadören: "Inte bara USA:s problem"

Även USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, uttalade sig om Nordkorea under gårdagen. På Twitter uppmanar även hon Kina att agera.

"Slutpratat om Nordkorea. Kina är medvetna om att de måste agera. Japan och Sydkorea måste öka pressen. Inte bara USA:s problem. Det kommer krävas en internationell lösning".

Samtidigt meddelar hon att USA inte kommer att samla FN:s säkerhetsråd kring missiltesterna. Enligt henne har Nordkorea redan varit på tapeten under otaliga möten i säkerhetsrådet, utan resultat.

– Ett sådant möte skulle vara värre än ingenting, eftersom det skickar ett budskap till den Nordkoreanska diktatorn att det internationella samfundet är ovilliga att utmana honom på allvar, säger Nikki Haley enligt BBC.

https://twitter.com/nikkihaley/status/891689755854991361?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Fusas-fn-ambassador-slutpratat-om-nordkorea%2F

"Ett väldigt farligt tillvägagångssätt"

President Trump har även tidigare svurit att han ska ta alla nödvändiga steg för att försäkra säkerheten för USA och dess allierade i regionen, skriver The Telegraph.

Samtidigt kritiseras presidenten för att sköta sin utrikespolitik genom Twitter. En som har uttalat sig är Obamas tidigare utrikesrådgivare och talskivare Ben Rhodes, som svarar i det sociala mediet:

"Det är inte alls sant att Kina enkelt kan lösa det här problemet, och det här är ett väldigt farligt och destabiliserande tillvägagångssätt".

https://twitter.com/brhodes/status/891450292323201029

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.