Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump erkänner Jerusalem som huvudstad

Trump skriver under – erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trump skriver under – erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump under en resa till Jerusalem i maj i år.
Foto: GALI TIBBON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Palestinske presidenten Mahmoud Abbas varnar nu Trump.
Foto: YURI KOCHETKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump vill flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem – och erkänna den heliga platsen som Israels huvudstad.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump ska flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem – och erkänna den heliga platsen som Israels huvudstad.

Trots varningar från flera världsledare kom det slutliga beskedet under onsdagskvällen:

– Ambassaden flyttas till Jerusalem för att erkänna att staden är Israels huvudstad, säger Donald Trump vid en presskonferens.

Nu varnar palestinska Hamas för att den amerikanske presidenten öppnat "helvetets grindar".

Den pågående konflikten mellan israeler och palestinier i Mellanöstern har varit på agendan för amerikanska presidenter i många år.

En av knäckfrågorna är staden Jerusalem - som båda parter anser tillhör dem.

De flesta länder har därför valt att förlägga sina ambassader i Israel till mer neutral mark i Tel Aviv. Jerusalem är helig för både judar, muslimer och kristna och dess östra delar domineras av palestinier och de västra av judisk befolkning.

Men på onsdagskvällen meddelade USA:s president Donald Trump under att den amerikanska ambassaden ska flytta till Jerusalem.

”Vi flyttar ambassaden”

– Vi flyttar ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Det är tid att officiellt erkänna staden som Israels huvudstad. Andra amerikanska presidenter har tvekat i denna fråga, men jag levererar. Israel ska få bestämma om sin egen huvudstad, förklarar Trump i en direktsänd presskonferens.

– Staden har Knesset, det israeliska parlamentet, och landets Högsta domstol och därför ska den erkännas som huvudstad.

– Jag kommer nu att se till så att vi flyttar vår ambassad. Men detta ska inte ses som att vi inte vill ha fred i Mellanöstern. USA stöttar en tvåstatslösning. Med dagens beslut vet vi att det kommer kritiska röster, men detta kommer att sluta i överenskommelse och fred. Freden finns där för oss att fatta tag i. Jag ber att alla oavsett vilka de är enas i denna strävan.

Omdelbara reaktioner

Beskedet väckte omedelbara reaktioner från omvärlden och palestinska Hamas varnar nu för att Donald Trump öppnat "helvetets grindar" uppger AP.

En talesperson för organisationen uppmanar nu arabländerna att "kapa alla ekonomiska och politiska band med USA:s ambassad och utvisa USA:s ambassadörer" från respektive land.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är nöjd med beslutet:

– Det är ett viktigt steg mot fred, säger Benjamin Netanyahu enligt AP.

1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som förkunnar att Jerusalem varit Israels huvudstad sedan 1950. Men ett kryphål gör att lagen kan skjutas upp ett halvår om "nationell säkerhet" kräver det, något som samtliga presidenter valt att utnyttja sedan dess.

Bryter mot gammal tradition

I somras valde Trump att göra som sina föregångare men verkar nu ha bytt ställning i frågan, enligt nyhetsbyrån AFP, som citerar ett uttalande från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kansli.

Trump ska under tisdagen ha sagt till Abbas att han har för "avsikt att flytta" ambassaden till Jerusalem.

Abbas ska då ha varnat för de "farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen", enligt uttalandet.

Även kung Abdullah av Jordanien ska ha fått ett samtal från Trump. Nyhetsbyrån AP rapporterar att det jordanska kungahuset uppger att de fått samma information som palestinierna.


– Det har blivit tydligt att den amerikanska ambassadens fysiska plats inte är avgörande för ett fredsavtal. Efter att ha försökt i 22 år förefaller det viktigt att erkänna hur verkligheten ser ut, säger en högt uppsatt Vita huset-medarbetare enligt CNN.

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas varnar nu Trump.
Foto: YURI KOCHETKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Påve Franciskus varnar Trump

Sedan uppgifterna om flytten har Arabförbundet kallat till krismöte för att diskutera konsekvenserna av beslutet, enligt AFP. Att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden kommer att underminera pågående försök till fred i regionen varnar flera experter, skriver New York Times.

– Att flytta den amerikanska ambassaden är ett farligt steg som kommer att provocera muslimer över hela världen, säger Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz i statlig tv, enligt tidningen.

Samtidigt har påve Franciskus talat med Palestinas president Abbas. Han menar att det är av stor vikt att man bevarar den heliga stadens "status quo" och uppmanar till dialog mellan religionerna och civilsamhället, rapporterar AFP.

Margot Wallström: "Katastrof"

I går kommenterade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) vilka konsekvenser en amerikansk ambassadflytt och ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad skulle kunna få.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sa Margot Wallström till TT:s utsända på väg till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) tror beskedet kommer leda till oro i regionen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Margot Wallström inväntar nu Trumps besked innan hon väljer att kommentera det kontroversiella beslutet ytterligare.

– Vi kommer att avvakta och se tills det finns något mer att gå på. Just nu är det bara spekulationer. När det kommer ett besked kommer vi definitivt att kommentera, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström.

Även Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson, är bekymrad över uppgifterna:

– Ett besked från president Trump om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytt av ambassad vore provokativt och kan få ödesdigra konsekvenser. Det gäller den redan nu sargade fredsprocessen, och för säkerheten i hela regionen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.