Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps nya order: Sälj TikTok inom 90 dagar

Efter Trumps order att förbjuda TikTok – vad vet apparna om oss?
Donald Trump har skrivit under en presidentorder om att ByteDance måste sälja sin amerikanska verksamhet. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT
ByteDance har nu 90 dagar på sig att göra sig av med TikTok i USA.
Foto: SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Trumps kamp mot appen TikTok fortsätter.

Ägaren ByteDance har nu 90 dagar på sig att göra sig av med sin amerikanska verksamhet.

Det är innebörden av en ny presidentorder.

I president Trumps order, som skrevs under natten mot lördag svensk tid, står det att det finns trovärdiga bevis som får mig att tro att ByteDance.... kan komma att agera på ett sätt som hotar USA:s nationella säkerhet”, rapporterar ABC News. I ordern uppmanas även ByteDance att göra sig av med all data de kommit över från TikTok-användare i USA.

Presidenten har även tidigare sagt att han kommer att förbjuda den populära appen den 15 september, om inte dess amerikanska verksamhet övergått i amerikansk ägo.

TikTok protesterar mot president Trumps order

Det är fortfarande oklart vad ordern innebär för appens omkring 100 miljoner amerikanska användare, mestadels tonåringar eller unga vuxna, som delar med sig av korta videoklipp. 

– Tiktok är ett hem för underhållning, personligt uttryck och kontakter. Vi är fast beslutna att fortsätta ge lycka till familjer och meningsfulla karriärer till som skapar på vår plattform i många år framöver, säger en talesperson för TikTok till the Hill.

TikTok har nekat till anklagelserna om att de skulle dela information med diktaturen i Peking, något kinesisk lag kräver att de ska göra om staten så önskar. TikTok har även anställt Disneys förre vd Kevin Mayer som vd, flyttat data från sina amerikanska användare till USA och lovat att anställa 10 000 amerikansk arbetare.

– I ett år har vi försökt nå en konstruktiv lösning med den amerikanska administrationen, men de har inte velat lyssna på fakta, sa en talesperson efter förra veckans presidentorder då amerikanska transaktioner till ByteDance och Tencent, som äger Wechat, förbjöds.


Fastnade i babygunga – fick sågas loss

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.