Donald Trump svarar Nordkoreas diktator – med flera krigsfartyg och bombflyg. Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump svarar Nordkoreas diktator – med flera krigsfartyg och bombflyg. Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump svarar Nordkoreas diktator – med flera krigsfartyg och bombflyg. Foto: JORGE SILVA / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump vid en presskonferens i Hanoi på söndagen. Foto: KHAM / AP TT NYHETSBYRÅNPresident Donald Trump vid en presskonferens i Hanoi på söndagen. Foto: KHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump vid en presskonferens i Hanoi på söndagen.  Foto: KHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅNNordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps nya militära varning till Kim Jong-Un

Publicerad

Donald Trump vägrar lyssna på Kim Jong-Un.

Nordkoreas diktator hotar att deras kärnvapen utvecklas i högre takt ju mer USA lägger sig i.

Svaret: USA skickar tre hangarfartyg, elva specialutrustade krigsfartyg och bombflyg.

– Underskatta oss inte. Och testa oss inte ... vapnen du tar fram gör dig inte säkrare, hälsar Trump.

Krig eller militära ingripanden är inte omöjliga mellan USA och Nordkorea. USA:s president Donald Trump har varnat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un för att fortsätta utveckla kärnvapen, och hotat med "eld och vrede".

Kim Jong-Un har i sin tur tolkat Trumps ord som en krigsförklaring.

– Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, sa Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i september.

USA skickar 14 militära fartyg

Något krig har inte brutit ut, men USA har kraftigt ökat sin militära närvaro i området kring Nordkorea. Amerikanska bombflygplan flyger över Koreahalvön sen en tid, och nu spänner USA musklerna ännu hårdare.

Tre hangarfartyg från den amerikanska flottan har anslutit till japanska fartyg för en gemensam flottövning. Där ansluter också elva amerikanska specialfartyg utrustade med missilsystemet Aegis. Där tillkommer sju fartyg från Sydkorea.

Tre hangarfartyg från den amerikanska flottan har anslutit till japanska fartyg för en gemensam flottövning.Foto: U.S. Navy photo by Mass Communications Specialist 3rd Class Anthony J. Rivera/Released

"Fast militär beredskap"

Övningen är fyra dagar lång, inleds på sydkoreanskt vatten och är utformad för att skicka en tydlig varning till Kim Jong-Un, rapporterar Daily Mail.

"De kommer visa upp stark vilja och fast militär beredskap för att besegra vilken provokation från Nordkorea som helst, med dominant kraft", meddelar Seouls försvar i ett uttalande.

USA:s fysiska militära närvaro har trappats upp bit för bit. Bombflyg med långdistanskapacitet har förts in för fler patruller och övningar. Och anledningen är tydlig: De senaste månaderna har Nordkorea testat missiler som kan nå det amerikanska fastlandet, samtidigt som man fortsatt utveckla kärnvapen.

Kim Jong-Uns varning: Sluta drömma

Nordkorea har även skjutit missiler över Japan, och hotat att skjuta mot amerikanska Guam i Stilla havet. Vidare har Nordkorea hotat med att skjuta ner amerikanska bombplan.

I veckan har Donald Trump jobbat för att samla ledare i flera asiatiska länder, för att gå samman mot Nordkorea. Presidenten har bland annat besökt Japan och Sydkorea. Inför besöken uppmanade Nordkoreas diktator Trump att "sluta dagdrömma" om att diktaturen ska lägga ner sitt kärnvapenprogram.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump: Underskatta oss inte

Men Trump slutar inte. På tisdagen riktade han sig till Kim Jong-Un i ett tal:

– Underskatta oss inte. Och testa oss inte ... vapnen du tar fram gör dig inte säkrare, de sätter din regim i allvarlig fara. Varje steg du tar på den här mörka vägen ökar faran som väntar.

I lördags svarade Kim Jong-Uns regim och anklagade Trump för att demonisera Nordkorea.

Trump: Varför förolämpar Kim Jong-Un mig?

– Hänsynslösa uttalanden från en gammal galning som Trump kommer aldrig skrämma oss från att fortsätta, hette det i ett uttalande från Nordkoreas utrikesdepartement.

De amerikanska fartygen USS Princeton och USS Sampson i Stilla havet.

– Snarare motsatsen, allt det här gör oss mer säkra på att vårt val att bygga upp vår kärnvapenarsenal rättfärdigat, och det pressar oss att öka hastigheten för att färdigställa kärnvapenprogrammet.

Trump svarade via Twitter och skrev på lördagen:

"Varför ska Kim Jong-Un förolämpa mig genom att kalla mig 'gammal' när jag ALDRIG kallar honom 'kort och fet'?"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857
Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag