Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps nya inreseförbud stoppas

President Donald Trump får inte igenom inreseförbudet till USA den här gången heller. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

En federal domare i Hawaii har beslutat att stoppa president Trumps senaste förslag om inreseförbud till USA – timmar innan det skulle börja gälla, rapporterar ABC News. 

Motivet: Att stoppa Donald Trump från att förbjuda att muslimer reser till landet. 

Det inreseförbud som USA:s president Donald Trump vill få igenom omfattar åtta länder: Iran, Tchad, Libyen, Nordkorea, Somalia, Syrien och Yemen. Därtill ska delar av företrädare för den venezuelanska regeringen och deras familjer stoppas från att resa in i USA. 

Men nu – ett par timmar innan inreseförbudet skulle börja gälla – stoppas det av en federal domare på Hawaii, rapporterar ABC News.  

Motivet är att stoppa Donald Trump från att förbjuda muslimer att resa in i landet. Domaren, Derrick Watson, tycker heller inte att det framgår hur inreseförbudet är avgörande för amerikanska intressen, uppger CNN.  

Berör många medborgare i muslimska länder 

De senaste tre månaderna har Trump-administrationen velat hindra medborgare från flera i huvudsak muslimska länder från att resa in i USA om man inte har nära familje- eller affärsband i landet. 

Donald Trump har tidigare förnekat att inreseförbudet handlar om att förbjuda just muslimer att komma till USA – men flera av hans kritiker hävdar motsatsen.  

Presidenten har förändrat inreseförbudet en del – strukit ett par länder och infört andra. Nordkorea var exempelvis inte med i de tidigare två förslagen, men är det nu.  

 

Läs mer: Trump utökar inreseförbudet 

 

Säkerheten viktigast för Trump

När det senaste förslaget presenterades, 25 september, skrev Donald Trump på Twitter:  

”Att hålla USA säkert är min högsta prioritering. Vi kommer inte att släppa in människor som inte håller för vår granskning i vårt land”. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Bara för att det ursprungliga förbudet var särskilt skandalöst betyder det inte att vi ska tillåta en annan version av myndighetssanktionerad diskriminering. Det är vettlöst och grymt att förbjuda hela nationaliteter som ofta flyr just det våld som den amerikanska regeringen försöker hålla borta från landet, sa Naureen Shah vid Amnesty International USA enligt The Guardian. 

Tisdagskvällens beslut innebär att inreseförbudet inte kan implementeras.