Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump utökar inreseförbudet

Kim Jong-Uns Nordkorea står med listan. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har skrivit under ett nytt inreseförbud, rapporterar CNN.

Det gäller åtta länder.

Tre av dem är nya sedan det förra inreseförbudet.

De senaste tre månaderna har Trump-administrationen hindrat medborgare från sex i huvudsak muslimska länder från att resa in i USA om man inte har nära familje- eller affärsband i landet. Länderna det gällde var:

Iran

Syrien

Libyen

Somalia

Jemen

Sudan

Tre länder har tillkommit

Det inreseförbudet ersattes under söndagen. Nu har USA:s president Donald Trump skrivit under ett nytt inreseförbud som gäller följande åtta länder:

Tchad

Iran

Libyen

Nordkorea

Somalia

Syrien

Venezuela

Jemen

Sudan har alltså strukits från inreseförbudet, men Tchad, Nordkorea och Venezuela har tillkommit. Vad gäller Venezuela gäller förbudet enbart en grupp myndighetspersoner och deras familjer. Det nya förbudet kommer att börja gälla från och med den 18 oktober.

”Att hålla USA säkert är min högsta prioritering”

Donald Trump skrev på Twitter om det nya inreseförbudet under natten mot måndag.

”Att hålla USA säkert är min högsta prioritering. Vi kommer inte att släppa in människor som inte håller för vår granskning i vårt land”, skrev Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/912101775221706752

I pressmeddelandet står att läsa att ”Nordkorea inte på något sätt samarbetar med USA:s regering och brister i alla former av tillhandahållande av information”, skriver CNBC.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Bara för att det ursprungliga förbudet var särskilt skandalöst betyder det inte att vi ska tillåta en annan version av myndighetssanktionerad diskriminering. Det är vettlöst och grymt att förbjuda hela nationaliteter som ofta flyr just det våld som den amerikanska regeringen försöker hålla borta från landet. Det hr förbudet kan inte tillåtas i någon form, säger Naureen Shah vid Amnesty International USA enligt The Guardian.

https://twitter.com/AIUSAmedia/status/912114775034880000