Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps nya svar till Nordkorea

USA:s president Donald Trump. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong Un har tagit emot en plan för att attackera Guam från den Nordkoreanska militären. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump fortsätter med twitterhoten mot Nordkorea.

Det efter att Kim Jong-Un valt att lägga nästa steg i USA:s händer. 

"Alternativet hade varit katastrofalt och oacceptabelt", skriver Dondald Trump.

Kim Jong-Un aviserade under gårdagen att Nordkorea kommer att skjuta upp det planerade missilangreppet mot den amerikanska flottbasen, Guam. Han vill i stället vänta och se vad de "dumma jänkarna" kommer att göra härnäst, det sa diktatorn i ett uttalande till den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Nu svarar president Donald Trump genom en tweet, där han menar att beslutet var klokt, och att ett motsatt beslut hade varit katastrofalt. 

"Kim Jong-Un och Nordkorea tog ett klokt och välresonerat beslut. Alternativet hade både vart katastrofalt och oacceptabelt."

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/897784898865553409

Nu ligger bollen med andra ord hos USA och Donald Trump, om vad nästa steg i konflikten med Nordkorea kommer att bli. 

USA:s varning: "Game on"

Innan Kim Jong-Uns beslut om att avvakta med missilangreppet varnade USA:s försvarsminister James Mattis om att det skulle vara "game on", om Nordkorea skulle fullfölja sin plan. 

Ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong-Un har pågått under en tid, och trappades upp när uppgifter kom om att Jon-Un köpt missiler från Ukraina på svarta marknaden. 

USA planerar att genomföra en militär övning med Sydkorea i slutet av augusti, och enligt CNN antas Jong-Uns uttalande vara kopplat till just det. Han vill vänta och se vad som blir av den militära övningen.  

Han vill "titta lite till på jänkarnas dumma och dåraktiga uppträdande", innan han beslutar vad han ska göra med Guam, enligt CNN

Guam är en strategiskt viktigt militärbas för USA, som ligger på ögruppen, Marianerna i västra Stilla havet.