Trumps nya hån mot Biden om gränsen

President hårt pressad av det ökade trycket vid USA:s södra gräns.
Donald Trump.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN / AP TT NYHETSBYRÅN
President Joe Biden.
Foto: KEVIN DIETSCH/SHUTTERSTOCK / KEVIN DIETSCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Tusentals ensamkommande barn är fast vid den amerikanska gränsen.

Nu kommenterar Donald Trump den nya presidentens politik. 

”Allt de behövde göra var att fortsätta köra det här väloljade systemet på autopilot. I stället, bara inom loppet av några veckor, har Biden-administrationen förvandlat en nationell seger till en nationell katastrof”, skriver Trump i ett uttalande.

Efter att Joe Biden blev president har fler migranter försökt ta sig från Mexiko till USA. I januari i år greps 78 000 personer vid gränsen – den högsta siffran på över ett decennium.

Alejandro Mayorkas, minister för inrikessäkerhet, har hävdat att gränsen är stängd, men att undantag görs för ensamkommande barn som inte avvisas. 

Tusentals barn hålls i center där förhållanden beskrivs som undermåliga, rapporterar CNN. 

Trumps politik har bland annat gått ut på att alla som kommer till gränsen ska gripas och åtalas, och nu kommer en rejäl känga från expresident Trump om den nuvarande situationen.

”Vi överlämnade stolt den säkraste gränsen i historien till Biden-administrationen.”, skriver han i ett nytt uttalande. 

Trump: Bygg muren omedelbart

Han kallar Mayorkas för ”patetisk” och ”inkapabel”, och tycker att Biden-administrationen nu måste erkänna sitt ”totala misslyckande”.

”De måste bygga muren omedelbart, vilket kan slutföras på bara några veckor, och de borde aldrig ha stoppat den. De de gör nu leder till död och mänskliga tragedier. Vid sidan om det uppenbara, strömmar droger in i vårt land från den södra gränsen, för att inte nämna människo- och sexhandeln. Administrationens hänsynslösa politik möjliggör och uppmuntrar till brott mot mänskligheten. Vårt land blir förstört!”

CNN: 5 000 barn vid gränsen

Mayorkas menar å sin sida att Biden-administrationen nu måste bygga upp gränsverksamheten ”från scratch”. Biden vill bland annat skapa ett system där personer ska kunna söka asyl i sitt hemland.

På söndagen var över 5 000 ensamkommande barn i förvar vid gränsen, vilket är 500 fler än bara några dagar tidigare. CNN har tidigare rapporterat om att barnen gör scheman för att kunna skapa utrymme åt varandra i de trånga lokalerna, och att de turas om att duscha.

Se också:

En av de policys som Donald Trump införde under sin tid som president var att förbjuda transpersoner från att tjänstgöra i militären. En av Bidens första handlingar som nytillträdd president blev att riva upp den lagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.