Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps nya försök att ersätta Obamacare ser ut att misslyckas

Senatorn Susan Collins kommer rösta emot Donald Trumps senaste förslag på en ny sjukförsäkringsreform. Foto: ROBERT F. BUKATY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har försökt ersätta Obamacare flera gånger, men misslyckats. 

Nu verkar presidenten misslyckas ännu en gång.

Den republikanska senatorn Susan Collins meddelar på måndagen att hon kommer rösta nej – vilket innebär att Trumps nya förslag skulle falla i en omröstning, rapporterar CNN.   

Därtill kommer demokraterna kunna förhala införandet av en ny sjukförsäkringsreform från och med nästa vecka.  

För många republikaner är Obamacare ett rött skynke. Under valkampanjen var Donald Trump tydlig med att sjukförsäkringsreformen – som ger alla amerikanska medborgare ska få bättre tillgång till vård – ska ersättas.   

Obamacare innebär att de flesta amerikaner måste ansluta sig till någon form av sjukförsäkring. Samtidigt ställer reformen även särskilda krav på försäkringsbolagen – som till exempel inte får ta ut högre avgifter för folk med kroniska sjukdomar eller avsluta försäkringar när folk blir sjuka. 

Men trots att en majoritet av republikanerna i kongressen och senaten vill få bort Obamacare har man inte kunnat enas om hur den nya sjukvårdsförsäkringsreformen ska vara utformad. 

Republikansk senator kommer rösta nej

Donald Trump har misslyckats med att få en ny sjukvårdsreform på plats flera gånger – och ser nu ut att göra det ännu en gång. 

På måndagen meddelande nämligen den republikanska senatorn Susan Collins, som representerar delstaten Maine, att hon kommer rösta nej till presidentens senaste förslag, rapporterar CNN.   

 

Läs mer: Donald Trump går till attack mot John McCain om Obamacare 

 

Det huvudsakliga skälet till Susan Collins beslut uppges vara att förslaget inte skyddar människor som redan har en sjukdomsdiagnos – exempelvis astma, cancer eller diabetes.  

– Omfattande reformer av vårt sjukvårdssystem och av Medicaid kan inte genomföras på ett bra sätt inom en snäv tidsram, särskilt inte när det faktiska förslaget hela tiden ändras, säger Susan Collins enligt CNN. 

Under sin valkampanj var Donald Trump tydlig med att Obamacare ska ersättas – något som ser ut att misslyckas. Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sista minuten-försöket misslyckas

Susan Collins besked innebär att antalet ja-röster blir för få. Donald Trumps senaste försök för att ersätta Obamacare har beskrivits som ett "sista minuten-försök" i amerikanska medier. 

Under september månad hade republikanerna nämligen kunnat få igenom den nya reformen utan att demokraterna haft rätt att ta till den såkallade filibuster-manövern –där en ledamot håller ett jättelångt tal för att stoppa en omröstning. 

Vita huset hade tänkt få igenom sjukförsäkringsreformen med en särskild metod – så kallad "budget reconciliation" – som bara får användas för ett lagförslag per år. Samtidigt hade förre ja-röster krävts än i vanliga fall. 

Men nu lär det dröja tills republikanerna får ett lika bra läge att ersätta Obamacare.