Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps nya drag mot Kina efter lagändringen

Kina godkänner ny säkerhetslag för Hongkong
USA:s president Donald Trump under en presskonferens på tisdagen.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Demonstrationer har pågått i Hongkong efter att den nya säkerhetslagen antogs.
Foto: ANDREINA FLORES/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / ANDREINA FLORES/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

För knappt två veckor sedan antog Kina en ny säkerhetslag som kringgår Hongkongs lagar.

Nu har USA:s president Donald Trump skrivit under en order som säger att Hongkong ska behandlas som Kina, rapporterar BBC.

Under en presskonferens meddelade Donald Trump att han skrivit under en presidentorder om att Hongkong ska behandlas som Kina. Detta efter att Kina i slutet av juni antog en ny säkerhetslag i Hongkong.

 – Inga speciella privilegier, inga speciella ekonomiska behandlingar och ingen export av känslig teknologi, sa Donald under presskonferensen enligt BBC.

Vidare sa Trump att han inte har några planer på att prata med den kinesiska presidenten Xi Jinping.

I ett uttalande har Kinas utrikesdepartement fördömt USA:s drag och uppmanar Washington DC att sluta lägga sig i landets ”inre angelägenheter”.

”Kina kommer att svara på ett nödvändigt sätt för att skydda dess legitima intresse.”, skriver man i uttalandet.

Den nya säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas högsta lagstiftande organ, Nationella folkkongressen och flera kritiker har menat att lagen kan innebära slutet för Hongkong, som har ett eget rättssystem och egen ekonomi. Man menar även att lagen kommer inskränka flera av regionens rättigheter.

Inte längre självständigt

Redan i slutet av maj i år, när Kina föreslog den nya säkerhetslagen, meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att USA inte längre kommer behandla Hongkong som självständigt från Kina.

”Pekings förödande beslut är det senaste i en rad handlingar som fundamentalt undergräver Hongkongs självständighet och frihet och Kinas egna löften till folket i Hongkong”, sa då Pompeo i ett uttalande.

Dagens Industris Johan Nylander om den nya säkerhetslagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.