Donald Trump. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump dementerar att han sagt ”skithålsländer”

Publicerad

”Skithålsländer”.

Så ska Donald Trump ha beskrivit Haiti, El Salvador och afrikanska länder vid ett möte i Vita huset under torsdagen. Det uppger källor för Washington Post.

– Vi borde ta hit folk från ställen som Norge, fortsatte den amerikanske presidenten, i samband med en träff med Norges statsminister Erna Solberg.

Men under fredagen backade presidenten från sitt kontroversiella uttalande:

"Språket som användes av mig var tufft, men det var inte det språk som användes", skriver han på Twitter.

 

Det var under ett partiöverskridande möte om en migrationsreform i Ovala rummet i Vita huset, som Donald Trump påstås ha sagt:

– Varför låter vi alla dessa människor från ”shithole countries” komma hit?

Detta uppger två källor med kännedom om mötet för Washington Post. Men under fredagen backade presidenten i en ny tweet från sitt tidigare uttalande:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/951793123985973248

LÄS ÄVEN: Hämndporr kan kopplas till Donald Trumps kontor 

 

Två timmar senare fortsatte Donald Trump att dementera uttalandet:

"Sa aldrig något nedsättande om haitier annat än att Haiti, uppenbarligen, är ett väldigt fattigt och problemtyngt land. Sa aldrig "ta bort dem". Påhittat av demokraterna. Jag har ett fantastiskt förhållande till haitier. Borde antagligen banda framtida möten - tyvärr finns ingen tillit!" skriver han på Twitter.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/951813216291708928

Han får däremot mothugg av den demokratiske senatorn Dick Durbin som befann sig i rummet när Donald Trumps uttalande om ”shithole countries” ska ha fällts. Han intygar att Trump har använt ordet i samband med mötet som handlade om migration från Haiti, El Salvador och afrikanska länder.

– Det var då han fällde de nedriga och vulgära kommentarerna som benämnde de länder som de kommer från som ”skithål”. Det var det exakta uttrycket som presidenten använde, inte bara en gång utan flera, säger Durbin till flera medier.

Hillary Clinton säger att hon tycker att uttalandet som Trump ska ha gjort är okunnigt och rasistiskt och att landet i stället borde visa att man hjälper sina grannar.

"I stället tvingas vi utstå Trumps okunniga rasistiska åsikter som alla som inte ser ut som honom", skriver hon på Twitter. 

Ett land som den amerikanske presidenten uppenbarligen gillar däremot är vårt västra grannland.

– Vi borde ta hit folk från ställen som Norge, ska Donald Trump ha förklarat när han träffade Norges statsminister Erna Solberg i onsdags.

Donald Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg under onsdagen.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett förslag på mötet

Presidentens märkliga uttalande om "skithålsländer" ska ha kommit efter att det under mötet föreslogs ett återställande av skyddet för invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder.

Under mötet deltog tre republikanska senatorer, Lindsey Graham, Jeff Flake och Cory Gardner, och tre demokratiska, Dick Durbin, Michael Bennet och Robert Menendez.

En partiöverskridande grupp med de sex senatorerna, säger att de nått en preliminär överenskommelse om ett förslag till migrationslagstiftning. Den skyddar bland annat unga så kallade "dreamers" från deportation.

 

LÄS ÄVEN: Trump vägrar svara på frågor om Mueller-förhör 

New York Daily News förstasida i dag.

”Arbetat i fyra månader”

"Vi har arbetat i fyra månader och vi har nu nått en överenskommelse som omfattar gränssäkerhet, systemet med visumlotterier, anhöriginvandring och dreamers – det vill säga de områden som presidenten angett", meddelar de sex i ett uttalande på torsdagen.

Trumps uttalande om "skithålsländer" har mött stark kritik. Bland annat FN-talespersonen för mänskliga rättigheter, Rupert Colville, säger att det är "chockerande och skamliga kommentarer från USA:s president, förlåt men det finns inget annat ord för detta än rasism."

Rupert Colville säger också att Trumps tidigare uttalanden om mexikaner och om våldet i Charlottesville gick "mot de universella värden som världen har strävat efter" sedan andra världskrigets slut – och tillade att de "öppnade dörren till mänsklighetens värsta sida."

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag