Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps nya angrepp: Vi måste jämföra IQ

Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Rex Tillerson. Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Utrikesminister Rex Tillerson ska ha kallat presidenten för ”idiot”. 

Nu ger Donald Trump svar på tal i stor intervju med Forbes.

– Jag antar att vi måste jämföra IQ, säger presidenten. 

Förra veckan avslöjade NBC News att Rex Tillerson i somras övervägde att sluta som utrikesminister efter bråk på Vita huset. I möten med kolleger ska Tillerson varit så arg att han kallat presidenten för ”idiot”. Nyhetskanalen hänvisade till en rad tjänstemän och påstod att vicepresident Mike Pence ska ha försökt lugna Tillerson och gett honom råd. Under en presskonferens dementerade Tillerson uppgifterna:

– Vicepresidenten har aldrig behövt övertala mig att stanna eftersom jag aldrig övervägt att lämna posten, sa han och tillade:

– Jag ska berätta för er vad jag tycker om president Trump: Han älskar sitt land. Han sätter USA och amerikanerna först. Han är smart och han håller sina medarbetare ansvariga för sitt arbete.

Men den förklaringen verkar inte ha övertygat Donald Trump. Åtminstone gör han inget för att få slut på ryktena om en spänd relation mellan honom och utrikesministern – en av de tyngsta ministerposterna i hela administrationen. 

För i en timmes lång intervju med tidningen Forbes ger Trump igen med samma mynt när Tillerson kommer på tal. 

– Jag tror att det är fejknyheter, men om han sa så, antar jag att vi måste jämföra IQ-test. Och jag kan säga dig vem som kommer att vinna, säger han.

 

LÄS MER: Rex Tillerson slår tillbaka – efter  uppgifterna om att han vill sluta 

Trump: "Jag njuter av jobbet"

Forbes konstaterar i intervjun att ingen borde vara förvånad över hur Trump leder landet – enligt skribenten är det på exakt samma sätt som han alltid sett på sitt företagande ”som en enda lång rad av dealar som ska vinnas eller förloras”.

När Trump får frågan om han har roligt på jobbet svarar han:

– Jag har kul. Jag njuter av det. Vi fullbordar mycket. Din aktiemarknad står högre än någonsin.

Han fortsätter sedan att referera till siffror för aktiemarknaden, arbetsmarknaden och BNP för att bevisa vilket bra jobb han gör. 

Trump: Alltid sagt att det är Obamas fel

Presidenten tar också upp sjukvårdsreformen Obamacare och förklarar hur hans ser på sitt ansvar att få sjukvården att fungerar så bra som möjligt för medborgarna – tills republikanerna lyckas enas kring en ny reform som kongressen kan godkänna. 

– Vad vi gör är att försöka hålla det flytande, säger han. Försäkringsbolagen flyr och har flytt. De flydde redan innan jag kom hit. Men med det sagt: nej, Obamacare är Obamas fel. Det är ingen annans fel.

– Jag har alltid sagt att Obamacare är Obamas fel. Det kommer aldrig att bli vårt fel.

I slutet av intervjun får Trump också frågan hur det känns att plötsligt ha 330 miljoner amerikaner som bedömer hans jobb. 

– Det spelar ingen roll för jag kommer göra det rätta, svarar presidenten.

 

LÄS MER: Senatorns ttack: "Kan leda till ett tredje världskrig"