Foto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGESFoto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
 Foto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: Marco Ugarte / APFoto: Marco Ugarte / AP
 Foto: Marco Ugarte / AP

Trumps murbråk med mexikanska politiker

Publicerad

USA:s blivande president Donald Trump får räkna med rejält motstånd från Mexiko om han gör verklighet i den planerade muren mellan länderna.

"Varken i dag, i morgon eller någonsin kommer Mexiko att betala för den korkade muren" skriver Mexikos ex-president Vicente Fox Quesadas på Twitter.

Även landets nuvarande president Enrique Peña Nieto är kritisk och vill inte vara med och betala för muren.

Under onsdagskvällen svensk tid höll Donald Trump sin första presskonferens sedan han valdes till USA:s nya president för drygt två månader sedan.

Ett av hans viktigaste vallöften var att bygga en mur mot Mexiko och han har vid upprepade tillfällen bedyrat att det är Mexiko som ska betala för muren.

Efter valsegern har Trump inte låtit fullt lika hård gällande finansieringen. På presskonferensen sa han att muren kommer att byggas och att finansieringen till att börja med kommer att hamna hos de amerikanska skattebetalarna - sedan är tanken att Mexiko ska betala tillbaka.

Men om det råder det delade meningar - Mexiko vägrar alla förslag om att landet ska betala för muren på gränsen.

Förre presidenten: "Korkade muren"

En av de mest högljudda kritikerna är Mexikos före detta president Vicente Fox Quesada.

"Varken i dag eller i morgon eller någonsin kommer Mexiko att betala för den korkade muren", twittrar han som svar till Trump.

 

 

 

 

LÄS MER: Tidigare bråk mellan Trump och Fox Quesada

 

"Ny era av diktatur med Trump"

Efter Trumps presskonferens twittrade han även:

– Det står klart att vi står inför en ny era av diktatur med Donald Trump. Han är inte en demokratisk ledare.

Mexikos president Enrique Peña Nieto har en del att fundera på.Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

Landet vill i stället teckna ett uppdaterat frihandelsavtal med EU. Syftet är enligt Mexikos president Enrique Peña Nieto att diversifiera sin ekonomi och ta steg bort ifrån beroendeställningen gentemot USA, skriver the Guardian.

Peña Nieto säger samtidigt att man inte kommer att acceptera något som går mot Mexikos ”värdighet som land och vår värdighet som mexikaner”.

– Allt som definierar vår bilaterala relation är uppe på bordet, bland annat säkerhet, migration och handel, säger han, enligt the Guardian, till ett årsmöte för diplomater.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag