Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps middagsgäster: Kanye – och en förintelseförnekare

Se Trumps tillkännagivande.
Nick Fuentes bjöds på middag av Donald Trump. Nick Fuentes är ökänd för sina grovt rasistiska och antisemitiska utspel.
Foto: MediaPunch/ Shutterstock / TT
Kanye West ställer upp som presidentkandidat i valet 2024.
Foto: Broadimage/Shutterstock / TT
Donald Trump hävdar att han inte kände till vem Nick Fuentes är och att han trodde att inbjudan bara gällde Kanye.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT

Det var en iögonfallande samling som möttes för middag på Mar-a-Lago i tisdags.

Ex-president Trump var värd – och bland gästerna vid bordet fanns den ökända förintelseförnekaren Nick Fuentes, skriver Politico.

På plats fanns även rapparen Kanye West – som meddelar att han ställer upp i nästa presidentval.

Förra presidenten Donald Trump hade middagsbjudning på sitt Mar-a-Lago i Florida i tisdags. Bland gästerna märktes Nick Fuentes, en känd antisemit och vit nationalist som ofta postat grovt rasistiska och förintelseförnekande uttalanden. Han uppmanade även till våld efter valet 2020, för att tvinga fram fyra år till med Donald Trump och befann sig själv vid Kapitolium den 6 januari. Efteråt har han kallat stormningen ”fantastisk”.

Han är numera avstängd från de flesta sociala medier. 

Med på middagen fanns också superstjärnan Kanye West, eller Ye som han kallar sig numera, som också befinner sig ute i kylan efter sina antisemitiska uttalanden den senaste tiden. 

Trump bekräftar på sin egen plattform att Fuentes deltagit i middagen – medbjuden av rapparen Kanye.

”Den gånga veckan ringde Kanye West till mig för att ha en middag på Mar-a-Lago. Kort därpå dök han oväntat upp med tre vänner, som jag inte visste något om. Vi hade middagen i tisdags, med många medlemmar närvarande... Middagen var kort och händelsefattig. Sedan åkte de till flygplatsen”, skrev Trump enligt Politico

I ett andra uttalande har Trump understrukit att han trodde att middagen bara gällde honom och Kanye. Men i ett klipp som Ye postat på Twitter hävdar rapparen att Trump iallafall inte verkade missnöjd med besöket.

– Trump är verkligen imponerad av Nick Fuentes och Nick Fuentes är, till skillnad från så många andra, verkligen en lojalist, säger Kanye West.

Kanye West kandiderar

En fjärde deltagare på middagen, Karen Giorno, bekräftar att Nick Fuentes var med på middagen. Karen Giorno var tidigare strateg för Donald Trump i Florida. Hon har sedan dess blivit tv-profil på Newsmax – en kanal långt ut på högerkanten – och ska nu hjälpa Kanye med hans kandidatur i presidentvalet 2024. 

För i klippet – med loggan Ye24 – där Kanye berättar om middagen går han också ut med sin kandidatur.

– Jag tror att det som störde Trump mest var när jag bad honom bli min vicepresidentkandidat 2024, berättar han för högerprovokatören Milo Yiannopoulos, som även han ska hjälpa honom med kampanjen. 

Ye berättar också att Trump börjat skrika på honom under middagen och att han kallat Kim Kardashian för mindre smickrande saker.

– När Trump började skrika på mig vid bordet om att jag kommer förlora... Jag menar, har det någonsin fungerat för någon? Jag tänkte, ta det lugnt Trump, du talar med Ye.

Besöket har mötts av kritik från såväl demokrater som republikaner, från motståndare och allierade. 

”Till min vän Donald Trump, du är bättre än såhär. Även ett socialt besök från en antisemit som Kanye West och mänskligt avskum som Nick Fuentes är oacceptabelt”, skriver Trumps ambassadör i Israel David M Friedman på Twitter.

Republikanen Chris Christie kallar besöket för ”ännu ett exempel på den förskräckliga brist på omdöme” som Trump har. 

Det var inte första gången Nick Fuentes syntes tillsammans med en republikansk politiker. Kongressledamoten Marjorie Taylor Greene har, liksom Paul Gosar, tidigare deltagit på evenemang som organisterats av Fuentes.

– Om det handlade om något annat parti, hade det här diskvalificerat Trump direkt, men de allra mest extrema åsikterna har hittat ett hem i dagens MAGA-republikanska parti, säger Demokraternas centrala organisations (DNC) talesperson.

https://twitter.com/kanyewest/status/1595965974293118979

Trump hånad mitt under talet

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om ex-presidentens comeback.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.