Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps medarbetare stormade Kapitolium

Nya inspelningar visar paniken och kaoset.
En av bilderna om FBI släppte på Fredrico G Klein.
Foto: FBI
Fem personer miste liver under stormningen. Arkivbild.
Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Federico G Klein, 42, arbetade både för Donald Trumps presidentkampanj 2016 och inom Trumpadministrationen som bildades efter valsegern.

Nu har han gripits av FBI – misstänkt för att ha deltagit i stormningen av Kapitolium.

– Freds politiska åsikter brinner lite hett. Men jag har aldrig märkt av att han brutit mot lagen, säger hans mamma Cecilia Klein till Politico.

Det var i torsdags som Federico G Klein greps av FBI, efter att tips kommit in om att det var han som syntes på flera uppmärksammade bilder från oroligheterna.

Washington Post har kommit över rättsdokument som detaljerat visar hur polisens kroppskameror filmat Klein under stormningen. Iförd en röd Trump-keps ska han bland annat ha attackerat poliser med en stulen kravallsköld och sedan använt skölden för att bryta upp en dörr.

– Vi behöver färskt folk, vi behöver färskt folk, säger han i filmklippet.

I ett annat klipp syns Federico G Klein leta efter sin röda keps. Efter ett tag plockar han upp en annan röd keps från golvet.

Betrodd med hemlig information

Trots Demokraternas ihärdiga försök att koppla stormningen, då fem personer miste livet, till Donald Trump är Klein den första inom Trumpadministrationen som fysiskt knutits till händelsen.

Han var dock ingen höjdare inom administrationen utan arbetade som tjänsteman på mellannivå inom det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt FBI ska Klein varit anställd av utrikesdepartementet under stormningen den 6 januari och han ska även haft behörighet till topphemlig information, enligt Newsweek.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera gripandet närmare utan hänvisar till FBI.

– Det här utreds av FBI och det är myndigheten som lämpligast ska svara på specifika frågor om anklagelserna, säger en talesperson för departementet till Washington Post.

Se också:

Friades i riksrätten – men nu pressas han från fem andra håll.
Riksrättsprocessen mot förre presidenten fortsätter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.