Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps läkare berättar om presidentens hälsa

Vita husets läkare Ronny Jackson höll på tisdagen en presskonferens och svarade på frågor om president Donald Trumps hälsa.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump med Vita husets läkare Ronny Jackson.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump sa inför läkarundersökningen att han trodde att den sulle gå bra.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps fysiska hälsa är "utmärkt" enligt hans läkare Ronny Jackson.

Trump har också genomgått en kognitiv undersökning med gott resultat.

– Han har inga kognitiva eller mentala problem, han är väldigt skarp, säger Jackson.

Läkaren uppmanar fortfarande presidenten att gå ner i vikt och motionera mer.

Donald Trump, 71, har genomfört sin första hälsoundersökning som USA:s president. Inför undersökningen sa presidenten, enligt CNN:

– Jag tror att det kommer gå väldigt bra. Jag skulle bli förvånad annars.

Och i slutet av förra veckan sa Vita husets läkare Ronny Jackson att:

– Presidenten har en utmärkt hälsa.

Undersökningen, som riktar in sig på fysisk – inte psykisk – hälsa ska ha tagit tre timmar. Det är frivilligt för amerikanska presidenter att genomgå kontrollen.

På tisdagen höll läkaren en presskonferens för att gå in mer på presidentens hälsa – där förtydligade han det tidigare uttalandet.

Läkaren: Presidenten är mycket frisk

Trump har inga problem med varken hjärta eller lungor, ögon, näsa, mun, hals eller nacke – ingen del av kroppen, egentligen, enligt läkaren.

Presidenten har inga neurologiska bekymmer och inte heller några hudproblem, hans skelett är normalt och han kan röra sig normalt.

Vidare säger läkaren att presidenten, för att vara 71 år gammal, är mycket frisk, inte minst tack vare att Trump varken brukar alkohol eller tobak.

– Presidenten är väldigt frisk, och kommer av allt att döma vara det under resten av tiden som president, säger Ronny Jackson vid presskonferensen.

Trump ska gå ner i vikt

Men allt är inte helt perfekt. Jackson menar att Trump skulle må bra av att gå ner mellan 4 och 7 kilo i vikt. Nu väger han 108 kilo, enligt undersökningen.

– Han skulle vilja tappa mellan 4 och 7 kilo, vi pratade om att lägga om hans diet och införa mer träning, säger Jackson och fortsätter:

– Han är mer exalterad över dieten än träningen. Men han kommer göra båda. Vi ska försöka nå de målen. Han skulle må bra av en diet med mindre fett och kolhydrater.

– Just nu har presidenten inget träningsprogram. Det jobbar vi på. Det som är bra är att vi kan bygga ganska enkelt utifrån det. Trots det har han en massa energi.

– Presidenten kände själv att han skulle må bättre om han förlorade några kilon.

Genomgick kognitivt test 

Jackson säger vidare:

– Han är frisk för sitt jobb, och jag tror att han kommer vara frisk för ännu en mandatperiod. Baserat på undersökningen kan man anta att han kommer hålla sig frisk.

Presidenten genomgick också ett kognitivt test, alltså ett mentalt test för att mäta saker som tänkande, uppmärksamhet, minne, inlärning, medvetande, språk och problemlösning. Resultaten visade att Trump är normal, enligt läkaren.

Det handlar inte om ett psykologiskt test.

– Presidenten är väldigt skarp, säger Ronny Jackson.

– Han har inga kognitiva eller mentala problem, han är väldigt skarp, enligt min uppfattning.

Författare: Trump ljög om sin längd

Två månader innan det amerikanska presidentvalet 2016 visade Trump upp ett brev från sin dåvarande läkare Harold Bornstein. Brevet visade att Trump var i utmärkt fysiskt tillstånd, och att han var 191 centimeter lång.

Brevet visade också att Trumps blodtryck var normalt, och att han hade normala värden för hjärtat, levern och sköldkörteln.

Jackson menar att Trump skulle må bra av att gå ner mellan 4 och 7 kilo i vikt. Nu väger han 108 kilo, enligt undersökningen.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Läkarens brev blev emellertid föremål för diskussion – bara månader efter att längden 191 centimeter offentliggjordes visade Trumps körkort 188 centimeter.

Enligt den av Vita huset hårt kritiserade författaren Michael Wolff, som skrivit boken "Fire and fury" om presidenten, ville Trump räknas som 191 centimeter lång för att undgå att klassas som överviktig enligt BMI-skalan.

Den senaste undersökningen visar att Trump är 190,5 centimeter lång, enligt läkaren Jackson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.