Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Trumps nya sanktioner: ”Räcker inte”

Hör Expressens korrespondent rapportera från Ras al-Ain.
Ras Al-Ayn i nordöstra Syrien på tisdagen.
Foto: Kassem Hamadé
Filmen visar vad som sägs vara avrättning. Nu ska FN utreda.
Havrin Khalaf avrättades på en av filmerna som sprids.
Foto: Future Syria / Future Syria
Den turkiska offensiven fortsätter trots protesterna från omvärlden.
Foto: EMRAH GUREL / AP/ TT
Bilder från vad som, enligt SDF, är turkiska flygräder.
Foto: SDF
Donald Trump införde sanktioner mot Turkiet – och krävde i ett samtal med Erdogan att offensiven avbryts.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS
Syriska fria armen i Ras al-Ayn i helgen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Erdogan har än så länge inte brytt sig om protesterna.
Foto: AP / TT
Bild från Ras al-Ayn i helgen. Nu uppges kurderna ha återtagit kontrollen över staden.
Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi menar att sanktionerna inte räcker.
Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Syriska fria armen i Ras al-Ayn i helgen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Skärmdump från en film.
FN:s säkerhetsråd har kallat till ett möte på onsdagen för att diskutera situationen i Syrien.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Putin.
Foto: TASS / MIKHAIL METZEL/TASS/SIPA USA SIPA USA
1 / 15

Donald Trump har infört sanktioner mot Turkiet och kräver att landet omedelbart avbryter sin offensiv i Syrien.

Men president Erdogan nobbar kravet – och berättar att han i ett första steg kommer att återföra 1 miljon syriska flyktingar till norra Syrien. 

Sverige stoppar nu all export av krigsmaterial till Turkiet. 

Den turkiska offensiven i de kurdiska delarna av Syrien är nu inne på sin sjunde dag. 

1 miljon syriska flyktingar ska i ett första steg återföras till områden som Turkiet tagit kontroll över under invasionen av norra Syrien, berättade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på tisdagen under en konferens för turkisktspråkiga länder i Azerbajdzjan. 

– Vi kommer att säkra ett område från Manbij till den irakiska gränsen och sedan genomföra 1 miljon syriska flyktingars återvändo hem i en första fas. Och senare, återvändandet av 2 miljoner människor, sa presidenten enligt turkiska Hurriet Daily News

Donald Trumps sanktioner mot Turkiet

Ryssland försvarsdepartement har under tisdagen gått ut med att syriska regeringsstyrkor kontrollerar den strategiskt viktiga staden Manbij, samtidigt har USA dragit tillbaka samtliga soldater från staden.  

De syriska flyktingar som Turkiets president Erdogan avser att återföra till den buffertzon som invasionen syftar till att upprätta, 3,6 miljoner, är samma flyktingar som han har hotat med att skicka till Europa om EU lägger sig i invasionen. 

Se Expressens krigskorrespondent rapportera om Turkiets offensiv.

De har befunnits sig i Turkiet i upp till åtta år – sedan inbördeskriget i Syrien startade 2011. 

Men USA vill sätta stopp för den.

Under natten mot tisdagen berättade landets president Donald Trump att sanktioner införs mot Turkiet på grund av offensiven. De kommer i flera delar:

Turkiets offensiv i Syrien

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har omkring 160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Ett okänt, men stort, antal civila har dödats. 

Sverige stoppa export av krigsmaterial till Turkiet

 Tullen på stål höjs till 50 procent. Det är en höjning till den nivå som ståltullarna låg på innan en sänkning i maj tidigare i år.

 Ekonomiska sanktioner införs mot tre turkiska ministrar – försvarsministern, inrikesministern och energiministern – och deras respektive departement. 

Förhandlingar om ett handelsavtal, enligt Trump värt 100 miljarder dollar, avbryts omedelbart.

– Jag är fullt beredd att snabbt förstöra Turkiets ekonomi om de turkiska ledarna fortsätter längs denna farliga och destruktiva bana, säger den amerikanske presidenten i ett uttalande.

På tisdagen meddelade också Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP, till TT. 

CNN:s Arwa Damon rapporterar från gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Erdoğan nobbar Trumps krav

Donald Trump har även pratat i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Där krävde han att Turkiet avbryter offensiven i Syrien omedelbart. 

– USA kommer helt enkelt inte tolerera att Turkiet går vidare med sin invasion i Syrien längre. Vi uppmanar Turkiet att dra sig tillbaka, avbryta våldsamheterna och komma till förhandlingsbordet, säger vicepresidenten Mike Pence.

Men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nobbar kravet på eldupphör.

Under ett tal i Azerbajdzjans huvudstad Baku säger Turkiets president:

– Vi kommer att fortsätta vår kamp tills norra Syrien åter blomstrar med fredens fontäner.

Han säger vidare att han vill eliminera ”hotet” från kurdiska styrkor i norra Syrien och att de syriska flyktingar som bor i Turkiet ska återvända.

På onsdag samlas FN:s säkerhetsråd för ett krismöte gällande den allvarliga situationen i Syrien. 

Det rådande läget har tvingat hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” att avbryta större delen av sina insatser i området.

”Inte möjligt att nå fram med hjälpen”

I ett pressmeddelande meddelar man att all internationell personal evakueras från nordöstra Syrien. 

– Människorna i nordöstra Syrien har redan genomlevt åratal av konflikt och osäkerhet. Den senaste utvecklingen har ökat behovet av humanitär hjälp ännu mer, ändå är det inte möjligt att nå fram med hjälpen under de rådande omständigheterna, säger Robert Onus, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för Syrien.

– Vi är extremt oroade över säkerheten för våra syriska kolleger och deras familjer som är kvar i nordöstra Syrien. Vi kommer att fortsätta stödja våra kolleger på distans och undersöka alla möjligheter att bistå människorna i nordöstra delen av landet, trots svårigheterna. 

I stället kommer man vara stationerade i närliggande områden för att hjälpa sina syriska kolleger. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/

Kurderna från stöd av syriska regimen

I norra Syrien har Turkiet och dess allierade riktat in sig främst på två strategiskt viktiga gränsstäder: Tal Abyad och Ras al-Ain.

Tal Abyad har intagits – men i Ras al-Ain har kurderna bjudit på hårt motstånd.

De senaste dygnen har turkisk militär skickat stora truppförstärkningar till staden. Men källor inom de kurdiska styrkorna berättar för Expressen att de har återtagit kontroll över staden, och att turkiska armén bara kontrollerar gränsstationen.

Samtidigt får de kurdiska styrkorna hjälp från den syriska regimen, som de har upprättat ett avtal med.

Under måndagen rörde sig regimstyrkorna norrut för att stationera sig i bland annat staden al-Tabqah, nära Raqqa, och Ayn Issa, omkring tre mil från gränsen till Turkiet – där den turkiska armén väntar.

– Den syriska armén håller på att mobilisera sig i strategiska områden i nordöstra Syrien, säger Expressens utsände reporter Kassem Hamadé.

Strider om Manbij

På tisdagen tog regimstyrkorna även kontroll över staden Manbij i de västra delarna av norra Syrien.

Även Manbij ses som strategiskt viktig.

Turkiet säger sig vilja inta staden och det har kommit rapporter om strider i dess närhet. Men enligt Ryssland – som har stått på Bashar al-Assads sida i det utdragna inbördeskriget i landet och som nu medlade fram överenskommelsen mellan kurderna och Syriens regim – kommer man ”inte tillåta sammandrabbningar” mellan Turkiet och Syrien.

– Det har inte varit några direkta konfrontationer än, säger Expressens Kassem Hamadé.

Al Jazeera har under tisdagen rapporterat att en turkisk soldat ska ha dött i strider i Manbij. Turkiet har, enligt nyhetskanalen, uppgett att landet svarat med att ha ”neutraliserat” om kring 15 kurdiska soldater. 

Sverige stoppar sin export av krigsmateriel till Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.