Den turkiska offensiven i de kurdiska delarna av Syrien är nu inne på sin sjunde dag.
1 miljon syriska flyktingar ska i ett första steg återföras till områden som Turkiet tagit kontroll över under invasionen av norra Syrien, berättade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på tisdagen under en konferens för turkisktspråkiga länder i Azerbajdzjan.
– Vi kommer att säkra ett område från Manbij till den irakiska gränsen och sedan genomföra 1 miljon syriska flyktingars återvändo hem i en första fas. Och senare, återvändandet av 2 miljoner människor, sa presidenten enligt turkiska Hurriet Daily News.
Donald Trumps sanktioner mot Turkiet
Ryssland försvarsdepartement har under tisdagen gått ut med att syriska regeringsstyrkor kontrollerar den strategiskt viktiga staden Manbij, samtidigt har USA dragit tillbaka samtliga soldater från staden.
De syriska flyktingar som Turkiets president Erdogan avser att återföra till den buffertzon som invasionen syftar till att upprätta, 3,6 miljoner, är samma flyktingar som han har hotat med att skicka till Europa om EU lägger sig i invasionen.
De har befunnits sig i Turkiet i upp till åtta år – sedan inbördeskriget i Syrien startade 2011.
Men USA vill sätta stopp för den.
Under natten mot tisdagen berättade landets president Donald Trump att sanktioner införs mot Turkiet på grund av offensiven. De kommer i flera delar:
Turkiets offensiv i Syrien
• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.
• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.
• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.
• Enligt FN har omkring 160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Ett okänt, men stort, antal civila har dödats.
Sverige stoppa export av krigsmaterial till Turkiet
Tullen på stål höjs till 50 procent. Det är en höjning till den nivå som ståltullarna låg på innan en sänkning i maj tidigare i år.
Ekonomiska sanktioner införs mot tre turkiska ministrar – försvarsministern, inrikesministern och energiministern – och deras respektive departement.
Förhandlingar om ett handelsavtal, enligt Trump värt 100 miljarder dollar, avbryts omedelbart.
– Jag är fullt beredd att snabbt förstöra Turkiets ekonomi om de turkiska ledarna fortsätter längs denna farliga och destruktiva bana, säger den amerikanske presidenten i ett uttalande.
På tisdagen meddelade också Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet.
– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP, till TT.
Erdoğan nobbar Trumps krav
Donald Trump har även pratat i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Där krävde han att Turkiet avbryter offensiven i Syrien omedelbart.
– USA kommer helt enkelt inte tolerera att Turkiet går vidare med sin invasion i Syrien längre. Vi uppmanar Turkiet att dra sig tillbaka, avbryta våldsamheterna och komma till förhandlingsbordet, säger vicepresidenten Mike Pence.
Men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nobbar kravet på eldupphör.
Under ett tal i Azerbajdzjans huvudstad Baku säger Turkiets president:
– Vi kommer att fortsätta vår kamp tills norra Syrien åter blomstrar med fredens fontäner.
Han säger vidare att han vill eliminera ”hotet” från kurdiska styrkor i norra Syrien och att de syriska flyktingar som bor i Turkiet ska återvända.
På onsdag samlas FN:s säkerhetsråd för ett krismöte gällande den allvarliga situationen i Syrien.
Det rådande läget har tvingat hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” att avbryta större delen av sina insatser i området.
”Inte möjligt att nå fram med hjälpen”
I ett pressmeddelande meddelar man att all internationell personal evakueras från nordöstra Syrien.
– Människorna i nordöstra Syrien har redan genomlevt åratal av konflikt och osäkerhet. Den senaste utvecklingen har ökat behovet av humanitär hjälp ännu mer, ändå är det inte möjligt att nå fram med hjälpen under de rådande omständigheterna, säger Robert Onus, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för Syrien.
– Vi är extremt oroade över säkerheten för våra syriska kolleger och deras familjer som är kvar i nordöstra Syrien. Vi kommer att fortsätta stödja våra kolleger på distans och undersöka alla möjligheter att bistå människorna i nordöstra delen av landet, trots svårigheterna.
I stället kommer man vara stationerade i närliggande områden för att hjälpa sina syriska kolleger.
https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/Kurderna från stöd av syriska regimen
I norra Syrien har Turkiet och dess allierade riktat in sig främst på två strategiskt viktiga gränsstäder: Tal Abyad och Ras al-Ain.
Tal Abyad har intagits – men i Ras al-Ain har kurderna bjudit på hårt motstånd.
De senaste dygnen har turkisk militär skickat stora truppförstärkningar till staden. Men källor inom de kurdiska styrkorna berättar för Expressen att de har återtagit kontroll över staden, och att turkiska armén bara kontrollerar gränsstationen.
Samtidigt får de kurdiska styrkorna hjälp från den syriska regimen, som de har upprättat ett avtal med.
Under måndagen rörde sig regimstyrkorna norrut för att stationera sig i bland annat staden al-Tabqah, nära Raqqa, och Ayn Issa, omkring tre mil från gränsen till Turkiet – där den turkiska armén väntar.
– Den syriska armén håller på att mobilisera sig i strategiska områden i nordöstra Syrien, säger Expressens utsände reporter Kassem Hamadé.
Strider om Manbij
På tisdagen tog regimstyrkorna även kontroll över staden Manbij i de västra delarna av norra Syrien.
Även Manbij ses som strategiskt viktig.
Turkiet säger sig vilja inta staden och det har kommit rapporter om strider i dess närhet. Men enligt Ryssland – som har stått på Bashar al-Assads sida i det utdragna inbördeskriget i landet och som nu medlade fram överenskommelsen mellan kurderna och Syriens regim – kommer man ”inte tillåta sammandrabbningar” mellan Turkiet och Syrien.
– Det har inte varit några direkta konfrontationer än, säger Expressens Kassem Hamadé.
Al Jazeera har under tisdagen rapporterat att en turkisk soldat ska ha dött i strider i Manbij. Turkiet har, enligt nyhetskanalen, uppgett att landet svarat med att ha ”neutraliserat” om kring 15 kurdiska soldater.