Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps krav för att släppa fram Ivanka

Ivanka Trump jobbar som rådgivare till sin pappa. Foto: MAHESH KUMAR A. / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump tröttnade på den utdragna processen – och godkände sin dotters säkerhetsprövning. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Trots invändningar pressade Donald Trump sin personal att godkänna Ivanka Trumps säkerhetsprövning, rapporterar CNN.

Uppgifterna kommer kort efter New York Times avslöjat att hennes man Jared Kushner fått tillgång till material som rör rikets säkerhet – mot säkerhetstjänstens vilja.

Frågan om presidentdottern Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner ska få tillgång till känslig data och material som rör rikets säkerhet har varit en utdragen historia. 

Båda arbetar som rådgivare för president Trump och har därför genomgått en omfattande säkerhetsprövning av den amerikanska säkerhetstjänsten. 

Först i maj förra året godkändes parets säkerhetsprövning – över ett år efter att Donald Trump tog plats i Vita huset och de började sitt arbete. 

Den långa processen har fått många att höja på ögonbrynen, men Ivanka Trump har sagt i intervjuer att det normalt tar tid att göra en omfattande bakgrundskontroll.

– Det här är inget nytt. Det hände under Obamas administration och under Clintons administration, har hon sagt till ABC News.

Ivanka Trump fick säkerhetsprövning godkänd

Ytterligare ett frågetecken under processen var när Donald Trumps stabschef John Kelly i februari förra året såg till att alla som haft en pågående säkerhetsprövning skulle förlora tillfällig tillgång till säkerhetsklassat material.

Det rapporterades då att Jarde Kushner fortfarande hade tillgång till hemligstämplat information trots att hans bakgrundskontroll inte gått igenom. 

Förra veckan avslöjade New York Times att det var Donald Trump som låg bakom beslutet – och såg till att hans svärson fick tillbaka tillgången. 

FBI, CIA och Vita husets toppadvokat Donald McGahn hade vänt sig mot beslutet eftersom man såg risker i Kushners kopplingar till personer med makt i Israel, Saudiarabien och Ryssland. 

Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner arbetar båda som rådgivare åt presidenten. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu rapporterar CNN att samma sak skedde för Ivanka Trump. Tre källor med insyn uppger för tv-nätverket att presidenten pressade både Kelly och McGahn för att dotterns säkerhetsprövning skulle godkännas mot deras rekommendationer.

När båda vägrade tog Trump själv det yttersta beslutet att godkänna hennes säkerhetsprövning.

Det var länge oklart om Ivanka Trump skulle få full tillgång till känslig information eftersom FBI utredde en av hennes internationella affärsverksamheter. 

Demokrat vill inleda utredning

Nyligen nekade Ivanka Trump till att hennes pappa skulle ha någon inblandning i att hon och maken plötsligt fått tillgång till material gällande rikets säkerhet. Enligt CNN:s källor är det möjligt att presidentdottern inte kände till Donald Trumps delaktighet i processen.

– Vi kommenterar inte säkerhetsprövningar. Vi kan inte svara kring varenda anonym källa, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders till CNN.

Samtidigt har Elijah Cummings, demokrat och ordförande för representanthusets tillsynskommitté, meddelat att man ska utreda hur Vita huset har hanterat säkerhetsprövningarna – för att ta reda på om några om Trumps närmsta har hanterat regeringshemligheter på ett felaktigt sätt. 

Vita huset har hittills vägrat att lämna ut de begärda dokumenten.