Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps kovändning – fördömer vitmaktgrupper

USA:s president Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim Scott, republikansk senator från South Carolina.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump kritiserades hårt för sina uttalanden efter terrordådet i Charlottesville.

Han fortsätter att stå fast vid att såväl de högextrema demonstranterna som motdemonstranterna hade skuld i våldsamheterna som slutade med att en kvinna kördes ihjäl men har även skrivit på en resolution som fördömer vitmaktgrupper.

"Som amerikaner fördömer vi det senaste våldet i Charlottesville och ställer oss mot hat, trångsynthet och rasism i alla former", skriver han i ett uttalande enligt Politico. 

En dryg månad har gått sedan en kvinna kördes ihjäl av en bilist med nazistsympatier i Charlottesville, Virginia. Kvinnan var en del av en motdemonstration mot ett pågående vit makt-möte. 

Efter kvinnans död kritiserades president Donald Trump från såväl partikamrater internt som politiska motståndare offentligt för sin hantering av frågan.


LÄS OCKSÅ: Våldsamheterna i Charlottesville - detta har hänt


Trump: Båda grupper bär skuld

Framför allt kritiserades Trump för sitt uttalande om att båda sidor hade skuld i våldsamheterna.

– Du har en grupp å ena sidan som är dålig, och du har en grupp å andra sidan som också var väldigt våldsam. Ingen vill säga det, men jag säger det nu. Du har en grupp som rusar in, utan tillstånd, och var väldigt, väldigt våldsamma, sade Trump.

Högextrema demonstranter drabbade samman med motdemonstranter i Charlottesville tidigare i augusti. Det slutade med att en kvinna kördes ihjäl av en bilist med nazistsympatier.
Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGES

LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot Trump från de egna leden

Trumps kritiker: "Inte realistiskt" 

I augusti beskrev senatorn Tim Scott från South Carolina Trumps uttalanden om Charlottesville med orden att presidenten förlorat sin moraliska auktoritet. 

Efter sitt möte med presidenten under torsdagen var Scott inte lika hård mot Trump. 

– Rom byggdes inte på en dag, och att vänta sig att presidentens retorik ska ändras efter ett samtal på 30 minuter är inte realistiskt, säger Scott i ett uttalande enligt CNN.

– Antifa är inte bra och ska fördömas, visst. Men Ku Klux Klan har mördat och förföljt svarta människor i USA i århundraden. Det finns ingen rimlig jämförelse. Punkt, säger Tim Scott.   

”Som amerikaner fördömer vi det senaste våldet i Charlottesville”

Trump står fast vid att båda sidor bär skuld till vad som hände i Charlottesville men senare under torsdagen skrev han samtidigt under en resolution som fördömer vita nationalister, vitmaktgrupper, Ku Klux Klan, nynazister och andra hatgrupper som han anser "utrycker åsikter som strider mot de värden som definierar USA: s folk".

"Som amerikaner fördömer vi det senaste våldet i Charlottesville och ställer oss mot hat, trångsynthet och rasism i alla former", skriver han i uttalandet enligt Politico. 

Han fortsätter:

"Oavsett hudfärg eller etniskt arv, så lever vi alla under samma lagar, vi gör honnör inför samma fantastiska flagga, och vi är alla skapade av samma allsmäktige Gud".


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.