Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps känga till Bannon: "Slarvig"

Donald Trump höll presskonferens under lördagen.
Trump riktade en känga mot sin tidigare rådgivare, Steve bannon.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump använde under en pressträff på lördagen det nedsättande epitetet "Slarvige Steve" om sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon, som varit huvudkälla för en bok där Trump utmålas som psykiskt instabil.

I den nya boken "Fire and Fury: Inside the Trump White House" av Michael Wolff ifrågasätter flera personer Donald Trumps psykiska hälsa. Trump har försvarat sig frenetiskt mot kritiken, bland annat genom att twittra att han är ett "mycket stabilt geni".

Vid en pressträff i presidentens officiella fritidsbostad Camp David på lördagen fick Trump frågan varför han gått i svaromål mot boken. 

Svaret var att han:

"Har gått på de bästa collegen"

"Var en utmärkt student." 

"Har tjänat miljarder och åter miljarder dollar"

"Haft en oerhörd framgång" inom tv, och

"Kandiderat för presidentposten en gång och vunnit."

"Slarvige Steve"

Enligt Trump ska bokens författare Michael Wolff aldrig ha intervjuat honom i Vita huset över huvudtaget. Wolff har sagt att de båda tillbringat två timmar tillsammans under valkampanjen och under Trumps tid i Vita huset.

Presidenten tog också upp Wolffs relation till hans tidigare chefsstrateg Steve Bannon, som lämnade Vita huset i somras, och som är bokens viktigaste källa.

– Slarvige Steve tog honom till Vita huset. Jag antar att det är därför som Slarvige Steve nu söker ett nytt jobb, sa Trump, som har hotat att stämma Bannon för ärekränkning, förtal och sekretessbrott.

Trump: Muellers utredning får USA att se löjligt ut

Trump fick också en fråga om han är villig att låta sig förhöras i Robert Muellers pågående utredning om otillbörlig påverkan från Ryssland. Men han gav inget svar på frågan, utan sade:

– Det har inte funnits någon konspiration. Inget brott har begåtts.

Han hävdar att hans administration har varit mycket tillmötesgående mot utredningen.

– Vi hade kunnat vara väldigt slutna och det hade tagit åratal. Men när man inte har gjort något fel, är det lika bra att vara öppen och få det överstökat. 

Att utredningen pågår är "dålig för landet", menar Trump.

– Den får vårt land att se löjligt ut.

Ett av Donald Trumps vallöften var att det ska byggas en mur mellan USA och Mexiko och att Mexiko ska betala. Mexiko har å sin sida förklarat att landet inte har något intresse av det. Men Trump står fast vid sitt löfte.

– I någon form kommer Mexiko att betala för muren.

Trump har nu bett kongressen om 147 miljarder kronor för att avsevärt förlänga den barriär som i dag finns längs delar av gränsen mellan länderna.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.