Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps jurister: Han kan benåda sig själv

De senaste månaderna har president Donald Trumps jurister i det tysta arbetat intensivt för att förhindra att han kan frågas ut i den pågående Rysslandsutredningen
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den särskilde åklagaren Robert Mueller.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps jurister vill förhindra att presidenten vittnar i den pågående Rysslandsutredningen.

Nu avslöjar New York Times att de skickat ett hemligt brev till den särskilde åklagaren Robert Mueller – där de hävdar att presidenten kan benåda sig själv.

”Om han vill kan han avsluta utredningen, eller till och med utöva sin makt till benådning” skriver juristerna enligt NYT.

De senaste månaderna har president Donald Trumps jurister i det tysta arbetat intensivt för att förhindra att han kan frågas ut i den pågående Rysslandsutredningen där den särskilde åklagaren Robert Mueller utreder om det förekommit otillbörligt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Ett led i arbetet är ett 20 sidor långt brev som skickades till Robert Mueller i januari i år och som New York Times nu tagit del av.

Där konstaterar juristerna att presidenten inte på något vis överträder lagen om otillbörligt samarbete eftersom han "om han vill kan avsluta utredningen, eller till och med utöva sin makt till benådning" enligt NYT.

Professor: Vi vet inte vad lagen säger

Den breda tolkning av presidentens makt som Trumps jurister gör är helt ny och kommer troligen testas i domstol om det under Rysslandsutredningen uppstår en konflikt om presidenten ska vittna eller ej.

– Vi vet inte vad lagen säger när det gäller skiljelinjen mellan att hindra rättvisan och presidentens rätt att utöva sin konstitutionella makt att överse en utredning vid justitiedepartementet, säger Jack Goldsmith, professor vid Harvard Law School, till New York Times.

En talesperson för Robert Mueller har avböjt att kommentera uppgifterna till NYT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.