Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps jumbojet behöver nya rekorddyra kylskåp

Donald och Melania Trump vid ett besök i Italien i somras. Man får hoppas att kylskåpen på Air Force One fungerade.Foto: RICCARDO DE LUCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Det nuvarande presidentplanet är från 1990. Men två nya är beställda. Kostnad: Okänd.Foto: ALEJANDRO ERNESTO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Air Force One behöver nya kylskåp.

Det blir ingen billig historia.

189 miljoner kronor går den kritiserade uppgraderingen på, uppger CNN.

Den amerikanske presidentens tjänsteflygplan, Air Force One, är i nuvarande version från 1990. Även om den modifierade 747:an i stort är i gott skick börjar det bli dags att byta ut kylskåpen där mat och dryck förvaras.

Men det är inte några vanliga vitvaror från Elgiganten eller Media Markt som ska stuvas in i kärran. Allt är specialbyggt och säkerhetstestat och prislappen blir därefter: 24 miljoner dollar, motsvarande 189 miljoner kronor.

 

https://twitter.com/CNN/status/957104890630819840

Kostnaden försvaras med att Air Force One är ett unikt flygplan, och många komponenter ska byggas, testas och installeras bara för detta ändamål, uppger en talesperson vid det amerikanska flygvapnet.

Dessutom ska kylskåpen godkännas av amerikanska luftfartsmyndigheter.

Det handlar om fem kylskåp där president Trump och övrig personals favoritkrubb ska hållas kall under långa resor - senast vid toppmötet i Schweiz.

 

LÄS MER: Detta har Trump med sig till Davos 

 

Enligt The Guardian ska de nya kylskåpen ha kapacitet att förvara 3 000 måltider. Det ska räcka för att mätta presidenten och hans stab på 50 personer under tre veckor.

Kylskåpen är från 1990

De gamla kylskåpen håller inte måttet och risken finns att de slutar fungera i extremt varma eller kalla klimat, enligt flygvapnet som administrerar Air Force One.

– Kylskåpen som nu ska bytas är original som levererades med planet 1990. Det är den tidens teknologi och de är byggda för att förvara mat under kort tid, säger talespersonen Anne Stefanek till CNN.

 

Air Force One är en ombyggd Boeing 747.Foto: AP / AP US AIR FORCE

Den höga kostnaden har mötts av en del kritik i USA.

"Vi skulle ha blivit dragna inför riksrätt", skriver förre presidenten Obamas rådgivare Eric Schulz på Twitter.

Det är en passning till Donald Trump som under sin valkampanj skröt med att han skulle byta ut Air Force One mot sin egen smidiga privatjet om han blev president. Vilket han aldrig gjorde.

 

https://twitter.com/thehill/status/957107410556026880

Obama blev också kritiserad

Men även Barack Obama fick på sin tid kritik för högtflygande kostnader. 

Obamaadministrationen ville investera i en ny flotta presidenthelikoptrar 2009, men tvingades lägga det projektet på is efter att kostnaden kraftigt ifrågasatts av ledande republikaner.

 

Obama fick skrinlägga planerna på nya helikoptrar efter hård kritik.Foto: CAROLYN KASTER / AP

De nya helikoptrarna som Obama ville köpa skulle ha kostat staten minst elva miljarder dollar, eller drygt 86 miljarder kronor.

Det amerikanska flygvapnet meddelade i somras att man beställt två nya Air Force One-plan av Boeing. Det handlar om modifierade 747:or som tidigast kommer att tas i bruk 2024. Hur mycket de kommer att kosta är okänt.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.