Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps invandrarlöfte: Ute efter de kriminella

USA:s president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / TT
USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / TT

Donald Trump tror att terrordådet i Paris på torsdagskvällen kommer att gynna högerpopulisten Marine Le Pen i söndagens franska val.

I en intervju med AP lovar den amerikanske presidenten de största skattesänkningarna hittills för amerikanerna och lugnar unga immigranter som drömmer om att få stanna i USA.

– Vi är inte ute efter dem som drömmer. Vi är ute efter de kriminella, säger Trump till AP.

USA:s president Donald Trump säger att han inte uttryckligen stödjer Marine le Pen. Men han säger att han tror att den attack som utfördes i Paris mot polis och civila, där en 39-årig man sköt ihjäl en polis och skadade ytterligare två på paradgatan Champs-Elysées, kommer att hjälpa Le Pen i presidentvalet.

– Hon är den kandidat som är starkast i gränsfrågan och hon är den starkaste i det som pågår i Frankrike, säger Trump till AP.

"Attacken påverkar franska valet"

USA:s president säger att han tror att attacken kommer att påverka hur det franska folket röstar i första rundan av presidentvalet på söndagen. Han säger att han inte är oroad över att han uppmuntrar terrorister genom att säga att en attack kan ha påverkan på ett demokratiskt val.

Donald Trump utlovar också stora skattesänkningar för både amerikaner och amerikanska företag i en plan som kommer i nästa vecka, antingen på onsdag eller kort därefter, just före det att han varit president i 100 dagar.

Trump lovar massiva skattesänkningar

Han ger inga detaljer om skattreformen, men säger om skattesänkningarna att de blir "större än några andra skattesänkningar hittills". Finansminister Steven Mnuchin hade hoppats hinna få i genom skattereformen i augusti, men har förlängt fristen till slutet av året.

På hemmaplan i USA kallas unga immigranter som gömmer sig undan för att slippa utvisning för "drömmare". Och enligt Trump kan de "ta det lugnt" i fråga om han immigrationspolicy. Det är inte de han är ute efter, utan de kriminella.

– Det är vår policy, betonar Trump i intervjun med AP.

Under fredagen nobbade Trump-regeringen en förfrågan från oljebolaget Exxon Mobil att lyfta sanktionen mot Ryssland och tillåta bolaget att återuppta oljeborrning runt Svarta havet.

Högerpopulisten Marine Le Pen går till val på söndag. Foto: Julien De Rosa / EPA / TT

Nobbar oljejättens ryssplaner

Men finansminister Steven Mnuchin säger i ett kort uttalande att regeringen inte kommer att lyfta undan sanktionen mot Ryssland vilket gör att Exxon och andra amerikanska bolag inte får tillåtelse att borra efter olja i Ryssland. Det beslutet kommer bara två dagar efter det Exxon rapporterades söka tillåtelse att jobba tillsammans med den statliga ryska oljejätten Rosneft.

Förfrågan i sig innebar en intressekonflikt för USA:s utrikesminister Rex Tillerson som var både styrelseordförande och vd för Exxon innan han tillträdde topptjänsten i Trumps regering. Han var emot sanktionerna efter det att de infördes 2014 vilket var USA:s svar på Rysslands annektering av Krim.