Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps ilska efter larmet om Ryssland

Trumps hån mot Bloomberg efter Demokraternas debatt.
Donald Trump.Foto: RICK D'ELIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland försöker hjälpa Donald Trump att bli omvald.

Det menar flera tjänstemän vid amerikanska underrättelsetjänsten som slagit larm till lagstiftare i representanthuset, skriver NY Times.

Informationen har retat upp Donald Trump – som tror att Demokraterna kommer använda det emot honom. 

Efter Donald Trumps seger 2016 inledde Robert Mueller sin utredning kring rysk påverkan under presidentvalet. 

Utredningen skulle sedermera prägla Donald Trumps första år i Vita huset. 

När rapporten sedan presenterades, i april 2019, slog Robert Mueller fast att det är bevisat att Ryssland lade sig i valet – och låg bakom hackningen av Hillary Clintons kampanjstabs mejlkonton. 

Inför kommande valet i november – då Donald Trump försöker bli vald på nytt – har debatten om Rysslands inblandning diskuterats på nytt. 

Enligt New York Times har fem tjänstemän vid underrättelsetjänsten slagit larm till lagstiftare i representanthuset om att Ryssland försöker hjälpa Donald Trump att bli återvald. 

Trumps ilska – efter larmet om Ryssland

Mötet med lagstiftarna hölls den 13 februari och inkluderade representanter från båda partierna. 

Informationsmötet ska, enligt tidningen, ha retat upp Donald Trump som tror att Demokraterna kommer använda det emot honom i kommande valet. 

Presidenten ska ha skällt ut sin underrättelsechef, Joseph Maguire, för att han överhuvudtaget tillät mötet äga rum, skriver NY Times. 

Washington Post rapporterar att Ryssland vill se Trump som vinnare i valet eftersom han ses som ett en bättre president ur rysk synvinkel. Tidningen skriver också att det är oklart om, och i så fall på vilket sätt, de försöker påverka utgången. 

Ifrågasatte slutsatserna i analysen

Under mötet ska personer nära Donald Trump även ifrågasatt slutsatserna och påpekat presidentens tuffa positionering gentemot Ryssland. 

Sedan tidigare står det klart att Joseph Maguire lämnar sin roll som underrättelsechef och kommer ersättas av Richard Grenell, nuvarande ambassadör i Tyskland.

Enligt Washington Post ska den presenterade analysen från underrättelsetjänsten ha förstört Maguires chanser att få rollen permanent. 

Sammanfattning av Demokraternas debatt

Expressen har pratat med CNN:s reporter Nadia Romero om vad hon tycker om Bloombergs insats i debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.