Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps hot mot Nordkorea sågas av hans chefsstrateg

Steve Bannon är Donald Trumps chefsstrateg. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps svärson Jared Kushner och Steve Bannon leder olika fraktioner som kämpar om president Donald Trumps öra. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump vägrade tidigare i veckan att dementera rykten om att hans chefsstrateg Steve Bannon kan bli näste person att sparkas från Vita huset. 

– Vi får se, var allt presidenten ville säga enligt CNN.

Nu går Bannon till frontalangrepp mot sina kolleger i Vita huset.

– Det är en kamp som pågår för mig varje dag här, säger Steve Bannon enligt The American Prospect.

Steve Bannon, mannen som ledde Donald Trumps valkampanj, har hamnat i blåsväder den senaste tiden. Enligt sajten Axios tror president Trump att rådgivaren Steve Bannon ligger bakom skadliga läckor. Källor nära presidenten uppger för Axios att Bannons jobb nu är i fara. Trump uppges bland annat vara upprörd över att Bannon och nya stabschefen John Kelly inte drar jämnt – vilket enligt presidenten är Bannons fel.

Men Steve Bannon går nu till motangrepp. I en intervju med magasinet The American Prospect berättar Steve Bannon om sina planer för att göra sig av med sina fiender inom försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och finansdepartementet.

– De håller på att kissa på sig av rädsla, säger Steve Bannon.

Han kallar vit makt-anhängarna i Charlottesville för ”ett gäng clowner”.

Enligt Steve Bannon är ”ekonomiska kriget” mot Kina mycket viktigare än hotet från Kim Jong-Uns Nordkorea. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det ekonomiska kriget med Kina betyder allt”

Bannon säger också att det stora hotet mot USA inte är konflikten med Nordkorea.

– Det ekonomiska kriget med Kina betyder allt, och vi måste vara maniskt fokuserade på detta. Om vi fortsätter förlora det här kriget så är vi fem–tio år från en position som vi aldrig kommer att kunna återhämta oss från, säger Steve Bannon.

– Det här med Nordkorea är bara spel för galleriet.

”Vi får se”, svarade Donald Trump på frågan om Steve Bannon kommer att fortsätta vara en av hans rådgivare. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag tänker byta ut folk”

Han håller inte heller med president Trump som hotade Nordkorea med att svara med ”eld och vrede av ett slag som världen aldrig skådat” om landet fortsätter med sina hot.

– Det finns ingen militär lösning, glöm det, om ingen löser problemet med att tio miljoner människor i Seoul skulle dö inom en halvtimme, säger Bannon om en potentiell attack mot Nordkorea. 

Tvärtom vill Bannon driva en mycket mer aggressiv ekonomisk linje mot Kina – men för att kunna göra det planerar han att först göra sig av med oliktänkande. 

– Jag tänker byta ut folk. Vi har en administration som inte funkar. Vi måste göra det här, säger Steve Bannon.

Han hävdar också att hans plan i princip stöttas av presidenten – men när Donald Trump tidigare under veckan fick frågan om Steve Bannon kommer att fortsätta vara en av hans rådgivare svarade Trump bara:

– Vi får se.